Pisci za Namasiju

Izvor: RTS, 03.Jun.2015, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pisci za Namasiju

Udruženje meštana "Petrus" organizovalo je književnu koloniju kako bi ukazali na potrebu da se zaštite srednjovekovni manastiri u kanjonu Crnice.
Kanjon reke Crnice kod Paraćina zovu i Mala Sveta gora, jer na prostoru dužine šest kilometara ima deset manastira iz 14. veka. Neki od njih su, poput Namasije, u veoma lošem stanju.

Do zidina manastira stže se uskom stazom uz Crnicu. Ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << manstirske crkve pisci deci čitaju svoje knjige.Mešaju se zvuci vodopada i pesma devojaka iz Zabrege. Pesnici iz nekoliko gradova Srbije napravili su poetski krug, prvi put u okviru književne kolonije "Namasija".
Učesnici kolonije žele da ukažu na loše stanje manastira starog skoro sedam vekova. Meštani Zabrege, okupljeni u Udruženju "Petrus" trude se da sačuvaju svoju kulturnu baštinu.
Uz lokalitete Blaga Marija i Manasija, ovo je najmlađi kompleks u dolini Crnice. U protekle četiri decenije malo je urađeno na konzervaciji i restauraciji ovog manastira.
U najgorem stanju je mutvak, koji predstavlja deo nekadašnje monaške trpezarije. Tu
se pripremala hrana, pekao hleb, a peći su služile i za pečenje keramike.
Protekle četiri godine, Stazom petruških monaha prošle su i trideset tri grupe planinara koji su, kao i pisci, želeli da skrenu pažnju na manastir Namasiju.
rts.jagodina@rts.rs
035 244 221

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.