Pinter: Zid nije protiv Srbije i njenih građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pinter: Zid nije protiv Srbije i njenih građana

Odluka Mađarske da podigne zid na granici sa Srbijom nije uperena protiv Srbije i njenih građana, već protiv ilegalne emigracije, rekao je mađarski ambasador u Srbiji Atila Pinter.

"Državna granica mora da bude zaštićena. Mađarska ne želi da zatvori granične prelaze. Građani Srbije sa važećim dokumentima su i ubuduće dobrodošli u Mađarsku", rekao je Pinter za Tanjug.

On je rekao da će kroz nekoliko nedelja ponovo biti otvoren granični prelaz Roszke-Horgoš, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dok bi do 2017. godine trebalo da budu otvorena još tri nova granična prelaza između Mađarske i Srbije.

Pinter je naglasio da Mađarska nije suspendovala takozvanu Dablinsku regulativu, kojom je omogućeno emigrantima da zatraže azil u prvoj zemlji EU u koju dođu, već da je zahtevala samo privremenu suspenziju Regulative, dok ne proširi prihvatne kapacitete.

"Mađarska i Srbija postale su žrtve geopolitičke situacije, jer glavna ruta ilegalne emigracije vodi preko zapadnog Balkana. Ilegalna emigracija nije nacionalni, nego evropski i svetski problem", ocenio je Pinter.

Prema rečima mađarskog ambasadora u Srbiji, između Beograda i Budimpešte nema otvorenih političkih pitanja, a Srbija je ključna zemlja u regionu i u interesu Mađarske je da Srbija bude stabilna.

"Ukoliko nema stabilnosti u Srbiji, ne možemo da očekujemo da je bude u regionu, a bez stabilnosti veoma je teško graditi dobre ekonomske odnose, koji su osnova za unapređenje životnog standarda", kazao je Pinter.

On je istakao dobre rezultate u bilateralnoj eknomskoj razmeni sa Srbijom, navodeći da je stopa godišnjeg rasta od osam do 10 odsto, kao i da su najveće mađarske kompanije (MOL, OTP i Rićter) već investirale u Srbiji, a da je sve više biznismena iz Mađarske koji su zainteresovani da učestvuju u privatizaciji u Srbiji.

Pinter je naveo da bilateralni odnosi dve vlade nikada nisu bili dobri kao danas i da Mađarska pruža podršku Srbiji u procesu evrointegracija.

"Mađarske diplomate u Briselu uvek su se zalagale za evrointegracije Srbije. Namera Mađarske veoma je jasna - želeli bismo da što je pre moguće vidimo otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja", u procesu pristupanja Srbije EU, rekao je Pinter.

Komentarišući predstojeću zajedničku sednicu vlada Mađarske i Srbije, 1. jula u Budimpešti, Pinter je kazao da na dnevnom redu biti mogućnosti ekonomske saradnje, uključujući infrastrukturne projekte - rekonstrukciju pruge Beograd - Budimpešta, otvaranje novih graničnih prelaza, povezivanje električne mreže i gasovoda.

"U ovom trenutku ne možemo da zaobiđemo razgovor o ilegalnoj emigraciji. Zajednička sednica vlada biće dobra prilika da se o tome govori veoma otvoreno", naveo je Pinter dodajući da bi tom prilikom mogli biti potpisano nekoliko dokumenata koji se tiču kulturne i obrazovne saradnje.

Delegaciju Vlade Srbije predstavljaće premijer Aleksandar Vučić, potpredsednik vlade Ivica Dačić i 10 ministara, dok će Vlada Mađarske biti u punom sastavu sa premijerom Viktorom Orbanom na čelu, dodao je on.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.