Pilotske akrobacije iznad Vršca

Izvor: RTS, 30.Avg.2014, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilotske akrobacije iznad Vršca

Vazduhoplovna akademija Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA obeležava 60 godina postojanja, a tim povodom na aerodromu u Vršcu održan je Međunarodni aeromiting.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović otvorila je u Vršcu Međunarodni aeromiting, koji se održava povodom 60 godina postojanja Vazduhoplovne akademije Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Mihajlovićeva je prilikom otvaranja aeromitinga čestitala jubilej i istakla da je vazduhoplovstvo jedini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << segment kojim Srbija može da se ponosi zato što funkcioniše po svim svetskim standardima, prenosi Tanjug.

"Diplome Vršačke akademije su cenjene u celom svetu, a naši piloti rade u kompanijama širom sveta", rekla je ministarka saobraćaja.

Mihajlovićeva je najavila donošenje novog zakona o vazdušnom saobraćaju koji, kako je rekla, predviđa povećanu bezbednost i kvaliteta usluga.

"Mi hoćemo vazduhoplovstvu da omogućimo nove investicije, jer imamo tri fabrike i jednu privatnu kompaniju koja je već proizvela tri aviona, što malo ko zna", rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade je kazala i da je potpuno sigurno da će niški aerodrom "Konstantin Veliki" od oktobra moći da bude u upotrebi i tokom teškim zimskih uslova.

"Sve je obezbeđeno i urađeno", rekla je ministarka istakavši da je opredeljenje Srbije da razvija male aerodrome, jer već ima 20.

Inače, u letačkom i izložbenom programu na vršačkom aeromitingu učestvuje 50 aviona i 35 pilota.

Ovo je najvažniji i najveći vazduhoplovni događaj ove godine u regionu, a poslednji put sličan je na vršačkom aerodoromu održan pre sedam godina. Njemu je prisustvovao i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Putnički, visoko-akrobatski, ultra-laki avioni, bespilotne letelice, padobranci diverzanti, motorni zmajevi, jedrilice - samo su deo predviđenog programa.

"Imaćemo priliku da će se posle dugog niza godina na aerodromu u Vršcu pojaviti mlazna avijacija, četiri aviona G4 koji će napraviti kratak pregled prikazivanja", rekao je načelnik polotske Akademije Mirko Vranić uoči početka aeromitinga.

Prema njegovim rečima, biće prikazano i naskakanje padobranaca specijalaca, kao i atrakcija tokom koje će žene padobranci pokušati da postave rekord, skok sa 4.000 metara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Vršca poletelo 2.500 pilota

Izvor: B92, 30.Avg.2014

Direktor SMATSA Radojica Rovčanin izjavio je da je Vazduhoplovna akademije u Vršcu u proteklih 60 godina postojanja iškolovala oko 2.500 pilota iz celog sveta...Rovčanin napominje da je to jedna od napoznatijih pilotskih akademija u Evropi..."Retko koja Akademija može da se pohvali da ima tri piste...

Nastavak na B92...

Aeromitingom obeležen rođendan vršačke akademije

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2014

Spektaklom na nebu iznad Vršca Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) obeležila je 60. rođendan vršačke Pilotske akademije, koja je osnovana daleke 1954. godine...Više od 50 letelica i 35 pilota defilovalo je iznad glava nekoliko hiljada posetilaca na vršačkom aerodromu, koji su danas imali...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.