Pilot junak: Vežbamo sve živo, ali bombu...

Izvor: B92, 09.Feb.2016, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pilot junak: Vežbamo sve živo, ali bombu...

Beograd -- Pilot Vladimir Vodopivec, čiji je avion prošle nedelje bio na meti terorističkog napada, najavio je da će uskoro ponovo upravljati letelicom.

U intervjuu za televizuju N1 Vodopivec je najavio da će uskoro otići u penziju, ali da će pre toga u najskorije vreme ponovo leteti.

"Pa, hoću, evo sad vrlo skoro, kad me pozovu, jer ionako imam još pet meseci do penzije, ali dole (u Somaliju) verovatno neću da se vraćam", rekao je Vodopivec na pitanje da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će ponovo pilotirati nakon onog što mu se desilo.

Prošle nedelje svet je eksplodirala bomba u avionu na letu od Mogadiša do Džibutija, a beogradski pilot bio je zaslužan za bezbedno prizemljenje letelice.

"U trenutku eksplozije je kod nas uleteo dim, prašina, sve ono, prljavština...to je trajalo možda 10-15 sekundi. Tad sam ja preuzeo komande, kopilot Rikardo je uzeo radio vezu, javili smo odmah da se vraćamo. To je bilo bez dileme, tako nešto kad se desi, moramo odmah na zemlju", kazao je on.

Na aerodromu je sve bilo spremno za prijem aviona, ali je bezbedno sletanje zavisilo od iskustva i stručnosti posade odnosno pilota.

"Iskustvo u našem poslu je najvrednije. Mi vežbamo sve živo na simulatoru, ali bombu ne možete da vežbate. Vežbamo procedure kako bi bilo i šta bi bilo, ali tu situaciju, taj adrenalin, to ne može da se vežba. Tako da je stvarno za mene iznenađujuće pozitivno da ocenim sve i kabinsko osoblje i putnike. Verovatno se zato i završilo sve ovako kako jeste", istakao je Vodopivec.

Osim toga, on je ranije u intervjuu za AP rekao da nikada nije sumnjao da je to izazvalo nešto drugo osim bombe.

Inače, muškarac, za kog se sumnja da je aktivirao bombu u somalskom avionu, prvo je nameravao da se ukrca u tursku letelicu, saopštio je zvaničnik "Dalo erlajnsa".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.