Petnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Izvor: RTS, 11.Apr.2014, 08:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici. Predstavnici novinarskih udruženja položili cveće na mestu gde je Ćuruvija ubijen. Uskoro završetak istrage, najavio tužilac Radisavljević.

Godišnjicu ubistva novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf Slavka Ćuruvije, koje nije rasvetljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni posle 15 godina, obeležavaju kolege, porodica i prijatelji polaganjem cveća na mestu gde je ubijen.

Bivšim pripadnicima Državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću koji su osumnjičeni za ubistvo Slavka Ćuruvije Apelacioni sud u Beogradu produžio je pritvor za još dva meseca.

U saopštenju Apelacionog suda se precizira da im po ovoj odluci pritvor možže trajati najduže do 13. juna.

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije obeležili su petnaestogodišnjicu smrti Slavka Ćuruvije, uz poruku da danas više nego ikada ranije ima osnova za nadu da će ubice i nalogodavci tog ubistva biti privedeni pravdi, prenosi Tanjug.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je, posle polaganja venaca kod spomen-ploče u Svetogorskoj ulici, na mestu gde je Ćuruvija ubijen, podsetio da su se, iako se sve vreme znalo ko je odgovoran za njegovu smrt, ubice skrivale od lica pravde.

"Danas prvi put posle 15 godina dolazimo ovde sa nadom da nije daleko trenutak kada ćemo saznati ko je ubio i ko je naredio da se ubije Slavko Ćuruvija. Država je učinila važan korak. Pokrenut je mehanizam i sada nazad nema. Ili ćemo vrlo brzo saznati imena nalogodavaca i ubica, ili ćemo se još jednom uveriti da je Srbija društvo u kojem su zločinci jači od žrtava", rekao je Obradović.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović konstatovala je da je Srbija danas korak bliže dokazu da je duboko unutar državnog aparata postojalo čudovišno zločinačko udruženje koje je ubilo Slavka Ćuruviju i druge političke protivnike.

"Ako se dokaže da su to ljudi koji su ubili Slavka, čini mi se da smo tek na početku i da će to izazvati zemljotres o čijim ćemo posledicama i poukama tek morati da počnemo da razgovaramo. Nadam se da će se to desiti već ove godine", rekla je Ljiljana Smajlović.  

Ćuruvijina supruga Branka Prpa konstatovala je da je tužilaštvo konačno počelo da radi svoj posao i da ostaje da se vidi da li je prikupljeno dovoljno materijala za podizanje optužnice.

"Ne smatram da je politička situacija sjajna kada je u pitanju kontekst ovog ubistva, ali mene ne interesuje politička situacija već snaga institucija pravne države", rekla je Prpa.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izrazio je očekivanje da će optužnica u slučaju Ćuruvija biti podignuta u roku od šest meseci.

"Specijalno tužilaštvo intenzivno radi istragu. Svakoga dana se saslušavaju novi svedoci, do sada je nekoliko desetina saslušano, a juče je saslušan šef radne grupe MUP-a koja je radila istragu u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije. Ubeđen sam da se neće iskoristiti zakonski maksimum za podizanje optužnice od šest meseci i da će ona biti podignuta ranije", kazao je Matić.  

Ubice su Ćuruviji pucale s leđa, ispalivši 17 metaka. Ubijen je tokom NATO bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu Politika ekspres optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Radisavljević: Uskoro završetak istrage 

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče da u dosadašnjem toku istrage ubistva novinara Slavka Ćuruvije nije bilo "praznog hoda". Radisavljević očekuje da istraga o ubistvu uskoro bude završena.

Miljko Radisavljević je rekao da je istraga još u toku i da se na slučaju ubistva Ćuruvije radi vrlo intenzivno.

Sredinom januara ove godine zbog navodne umešanosti u to ubistvo uhapšeni su bivši pripadnici Državne bezbednosti Ratko Romić i Milan Radonjić, a za bivšim operativcem Miroslavom Kurakom, koji je u bekstvu, raspisana je poternica.

Radonjić i Romić su privedeni na osnovu svedočenja Milorada Ulemeka, pravosnažno osuđenog na 40 godina zatvora zbog organizacije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine.

Kao nalogodavce ubistva Tužilaštvo za organizovani kriminal označilo je Radonjića i bivšeg direktora DB-a Radomira Markovića, a kao izvršioce Romića i Kuraka.

Pre dve nedelje, Tužilaštvo je u svojstvu svedoka saslušalo nekadašnjeg pripadnika DB-a i bivšeg direktora državnog preduzeća za trgovinu oružjem "Jugoimport" SDPR Stevana Nikčevića, a sadržaj njegovog iskaza nije poznat javnosti.

Mediji su tada podsetili da je predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković u decembru 2003. godine rekao da je upravo Nikčević obelodanio dosije DB-a "Ćuran", o tajnom praćenju Ćuruvije na dan ubistva.

U istrazi ubistva Ćuruvije, pokrenutoj sredinom januara posle iskaza Milorada Ulemeka, saslušavani su nekadašnji čelnici službe Franko Simatović, Branko Crni i Jovica Stanišić, koji je, međutim, odbio da da iskaz.

Ispitani su i svedoci saradnici u procesu za ubistvo Zorana Đinđića - Dejan Milenković Bagzi i Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi.

Fondacija "Slavko Ćuruvija" saopštila je da, iako je bilo hapšenja u ovom slučaju, i dalje nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva, kao i da moralna odgovornost onih koji su učestvovali u vlasti u vreme ubistva nije pokrenuta.

Fondacija podseća i da su ubistva novinarke Duge Dade Vujasinović i dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića još bez sudskog epiloga.

Komisija za istraživanje ubistava novinara izrazila je očekivanje da će optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije biti podignuta pre isticanja zakonskog roka od šest meseci po pokretanju istrage.

"Zakonski rok za podizanje optužnice je šest meseci i verujemo da taj rok neće biti iskorišćen već da će optužnice, nadamo se, biti podignute pre roka", navodi se u saopštenju Komisije.

Kako se navodi, ove godine su istražne radnje intenzivirane do nivoa koji se može definisati kao "privođenje kraju prikupljanja dokaza i iskaza neophodnih za podizanje optužnice".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Petnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije: Nada da će ruka pravde konačno stići ubice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Apr.2014

Predstavnici novinarskih udruženja položili su venac na mestu na kom je 11. aprila 1999. ubijen vlasnik Dnevnog telegrafa i pozvali vlast da konačno kazni izvršioce i nalogodavce.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.