Petina dece u Srbiji gojazna, najčešće jedu grickalice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petina dece u Srbiji gojazna, najčešće jedu grickalice

BEOGRAD -

Osnovni uzroci gojaznosti dece u Srbiji su nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti, rezultat je ankete u okviru projekta "Zdravo rastimo", saopštila je danas kompanija Nestle.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, petina dece u Srbiji je umereno gojazna ili gojazna, a više od jedne četvrtine u istočnoj Srbiji ima problema sa gojaznošću.

Skoro jedna petina dece u Srbiji ne doručkuje svaki dan, dok su namirnice koje najčešće jedu u školi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sendviči i grickalice, piše u saopštenju.

Prema rezultatima ankete, trećina učenika više od tri sata dnevno sedi ispred kompjutera, dok se svega četvrtina bavi sportom, uz obrazloženje da im za sport nedostaje vreme.

Pilot projekat "Zdravo rastimo", koji su sproveli Atletski savez Srbije i Nestle, uz podršku ministarstava sporta i omladine i prosvete, okupio je od početka školske godine oko 900 učenika sedmih razreda iz Beograda, Niša i Novog Sada.

Učenici devet osnovnih škola u Srbiji imali su priliku da nauče šta su zdrave životne navike i slušali predavanja o zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Deci su predstavljene osnove pravilne ishrane, planiranje obroka i razumevanje svojstava hrane, promene u pubertetu i uticaj sporta na zdravlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.