Petarde ipak dođu do dečjih ruku (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 28.Dec.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petarde ipak dođu do dečjih ruku (VIDEO)

Teške povrede šake sa gubitkom prstiju, oštećenje sluha i vida, najčešće su povrede dece koja su nepažljivo rukovala petardama i drugom pirotehnikom. Na klinici za dečju hirurgiju Kliničkog centra Niš kažu da su već registrovali nekoliko najmlađih pacijenata koji su stradali od petarde koja im je eksplodirala u ruci.
Stoga apeluju pre svega na roditelje da obrate pažnju šta njihova deca kupuju od uličnih prodavaca i kako rukuju pirotehnikom sumnjivog porekla i kvaliteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << /> Prodaja petardi, topovskih udara, dimnih zavesa, raketica i druge pirotehnike regulisana je posebnim propisima koji određuju ko je ovlašeni distributer i prodavac, koja lica mogu da kupuju pirotehnicke proizvode, za koju namenu i kakve standarde kvaliteta ona mora da zadovoljava. Zbog čestih povreda i incidenata zabranjena je ulična prodaja ovih eksplozivnih naprava. I pored zabrana i čestih kontrola inspektora na terenu, petarde i topovski udari ipak dođu do dečjih ruku.
Nadležni svake godine zaplene veliku količinu petardi koja se nelegalno prodaje na niškim pijacama, i pored toga, tokom novogodišnjeg dočeka upotreba pirotehnike, ali i vatrenog oružja postala je tradicija.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.