Peres - migrant, nobelovac, političar poštovan širom sveta

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peres - migrant, nobelovac, političar poštovan širom sveta

Tel Aviv -- Šimon Peres, koji je preminuo danas, bio je poštovan širom sveta zbog vizije mira na Bliskom istoku i zalaganja za rešenje sukoba sa Palestincima.

Bivši izraelski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir je tokom karijere bio na gotovo svim važnim funkcijama u Izraelu.

Bio je više puta premijer i predsednik od 2007. do 2014. godine.

Krunom njegovih akcija, kao političara koji zagovara rešenje sukoba sa Palestincima, smatra se potpisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privremenog mirovnog sporazuma s palestinskom oslobodliačkom organizacijom (PLO), septembra 1993. u Beloj kući, da bi zatim usledio Sporazum iz Osla.

Nobelovu nagradu za mir je dobio 1994. godine, zajedno sa premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom, zbog uloge u postizanju Sporazuma iz Osla kojima je predviđena nezavisna palestinska držvava.

On je poslednjih godina nastojao da ostane aktivan uprkos poodmakloj dobi, naročito kada je reč o aktivnostima Peresovog centra za mir, naveo je AFP.

Rođen je je 02. avgusta 1923. kao Simon Perski (Szymon Perski) u varošici Višnjeva, tadašnoj Poljskoj, a današnjoj Belorusiji.

Njegova porodica se 1934, kada je imao 11 godina, iselila u tadašnju britansku mandatnu teritoriju Palestinu.

Peres se 1947. godine pridružio jevrejskoj vojnoj organiziciji Hagani, koja je bila aktivna u vreme britanske uprave u Palestini.

Prvi izraleski premijer David Ben-Gurion, koji će postati njegov mentor, postavio ga je za direktora novoformiranog ministarstva odbrane kada je Peres imao 29 godina, a znatan deo njegovih aktivnosti bio je decenijama vezan za vojno-odbrambenu strategiju Izraela.

Važio je za pokretačku silu iza izraelskog nuklearnog programa, mada Izrael nikad nije javno objavio da ima takav program.

Peres je 1977. godine postao lider Laburističke partije i prvi put predsednik vlade Izraela, tri sedmice uoči izbora, zbog ostavke Rabina, a na čelnom mestu izraelske vlade bio je od aprila do juna.

Septembra 1984. godine je ponovo postao predsednik koalicione vlade Likuda i Laburista, i na tom mestu se nalazio do oktobra 1986. godine.

Na toj funkciji ponovo se našao u novembru 1995. godine, nakon ubistva Rabina, ali je naredne godine u maju izgubio na izborima od aktuelnog premijera Izraela Benjamina Netanijahua, vođe Likuda.

Pobedom na izborima za predsednika zemlje u Knesetu (Skupština Izraela) juna 2007. postao je predsednik te zemlje, i na toj poziciji se nalazio do jula 2014. godine.

U više navrata je bio ministar spoljnih poslova kao i ministar odbrane, a vodio je i resore finansija i saobraćaja.

Studirao je engleski, ekonomiju i filozofiju u Njujorku, a potom i menadžment na Harvardu.

Peres je bio u bolnici nakon moždanog udara koji je dobio pre dve nedelje.

Nakon kraćeg poboljšanja njegovo stanje je sinoć bilo veoma teško.

Nakon moždanog udara poruke podrške stigle su od generalnog sekretar UN Ban Ki-muna, pape Franje, američkog predsednika Baraka Obame, ruskog predsednika Vladimira Putina, porodice Klinton, Donalda Trampa i britanskog premijera Tonija Blera.

Govorio je da je tajna njegove dugovečnosti to što malo jede, svakodnevno vežba i popije jednu ili dve čaše dobrog vina

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.