Pekingu organizacija ZOI 2022. godine

Izvor: VOA, 31.Jul.2015, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pekingu organizacija ZOI 2022. godine

Za organizaciju Igara nadmetala se samo dva kandidata - pored glavnog grada Kine i kazahstanski Almati; čak četiri evropska grada ranije odustala, navodeći kao razlog velike troškove domaćinstva i nizak nivo interesovanja javnosti.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izabrao je Peking za domaćina Zimskih olimpijih igara 2022. godine.

Jedini konkurent kineskoj prestonici bio je kazahstanski Almati, s obzirom da je sve manje zemalja spremno da potroši novac neophodan >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << za organizaciju prestižnog događaja.

Predsednik MOK-a Tomas Bah saopštio je odluku tokom 128. zasedanja organizacije u KUala Lumpuru.

Peking je bio domaćin Letnjih olimpijskih igara 2008, a  organizatori planiraju da iskoriste brojna borilišta izgrađena za tu priliku i za zimske Igre. S druge strane, Kazahstan nikada nije bio domaćin olimpijskih igara.

Mnogi su Kinu videli kao sigurniji izbor upravo zbog već spremnih borilišta, ali i dobrih prilika za sponzore, dok je Kazahstan svoju kandidaturu zasnivao na tvrdnjama da ima bolju klimu za zimske sporotve i veće šanse da se takmičenja organizuju na prirodnom, a ne veštačkom snegu.

Oni koji su se zalagali da Almati dobije organizaciju takođe ističu da bi sva takmičenja bila održana u gradu i okolini, dok su neka borilišta u Kini udaljena i do 160 kilometara od Pekinga.

Obe nacije trpe kritike zbog stanja ljudskih prava, a posmatrači su podeljeni povodom toga da li davanje organizacije jednoj takvoj zemlji izlaže stanje ljudskih prava u prvi plan, ili se tako jednostavno zemlja nagrađuje za svoje neuspehe.

Ovogodišnje nadmetanje za organizaciju Igara bilo je neobično u tom smislu da su postojala samo dva kandidata, pošto su čak četiri evropska grada ranije odustala, navodeći kao razlog velike troškove domaćinstva i nizak nivo  interesovanja javnosti. To su nemački Minhen, švedski Stokholm, poljski Krakov i švajcarski  Graubunden.

Sve veća zabrinutost za bezbednost takođe je učinila Igre manje privlačnim događajem za potencijalne gradove domaćine.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.