Pavle Bakić, poslednji srpski despot

Izvor: RTS, 16.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavle Bakić, poslednji srpski despot

Na arheološkom lokalitetu Dvorine, u aranđelovačkom selu Banja, podignut je spomenik poslednjem srpskom despotu Pavlu Bakiću. Iako nije bio u srodstvu sa srpskim despotima, zbog junaštva i ratnih zasluga tu titulu dodelio mu je austrijski kralj Ferdinand.

U Šumadiji se vekovima prenosi kazivanje o Pavlu Bakiću koji je živeo i stolovao podno planine Venčac kod Aranđelovca. Pre tri godine arheolozi su otkrili zidine koje su meštani nazvali Dvorine, smatrajući da su to >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostaci dvora despota Pavla Bakića iz 16. veka.

Narod podno Venčaca i Bukulje s ponosom priča da je despot bio veliki junak, čestit i učen čovek. Govorio je pet jezika ali se, kaže narodno predanje, kralju Ferdinandu Habzburškom sa kojim se borio protiv Turaka, ponosan što je Srbin, obraćao samo na maternjem jeziku.

Pavle Bakić se borio za oslobađanje Šumadije i Srbije od turskih zavojevača, ali je sa srpskim ratnicima branio i Beč i Evropu od otomanske najezde. Za vojničke zasluge on i njegova braća dobili su velike posede na području južne i srednje Slovačke.

Kralj Ferdinand je 20. septembra 1537. godine poveljom dodelio Pavlu Bakiću titulu despota, iako nije bio ni u kakvoj rodbinskoj vezi sa srpskim despotima. Njemu je data ta titula kao sposobnom, zaslužnom i popularnom starešini, dostojnom da bude na čelu svih Srba.

Pavle Bakić je poginuo kao junak 12. oktobra 1537. godine, u bici kod Gorjana u blizini Osijeka, na slavonskoj zemlji, a njegovu glavu Turci su odneli na bedeme Stambola.

Obelisk od bukovičkog granita u Dvorinama podigli su članovi udruženja građana „Pavle Bakić". Na mestu gde su nekada bula njegova utvrđenja članovi Udruženja i turistički poslenici Aranđelovca planiraju da podignu repliku despotovih dvora iz 16. veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.