Paunović: Loš zakon o otpuštanju zaposlenih u javnom sekoru

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paunović: Loš zakon o otpuštanju zaposlenih u javnom sekoru

Ministar državne uprave i lokalne samouprave vlade u senci DS Saša Paunović kaže da je Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru donet zbog revizije aranžmana sa Međunarodnim fondom, da bi se unapredio život građana u Srbiji, ali da zakon nije reformski.
Saša Paunović je ocenio da Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, usvojen 31. jula, nije reformski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zato što se ne bavi time koliko je potrebno škola, vrtića i nekih drugih javnih službi, prenosi Beta.

Na osnovu toga treba da se odredi koliko radnika treba da bude u tim javnim službama i koje će usluge biti pružene građanima, navodi se u saopštenju.
"Predlog zakona koji je osnov za smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi neće zaista doprineti da imamo reformu javnog sektora u Srbiji. On ne obuhvata državna javna preduzeća, a samo jedno od njih ima državnu subvenciju od 11,8 milijardi dinara, što je isto kao i godišnje plate 16.000 učitelja", istakao je Paunović.
Dodaje da je moguće da u službama dođe do otpuštanja potrebnih kadrova da bi se zaštitili politički podobni kadrovi, jer zakon nije dao nikakve kriterijume koji se tiču otpuštanja.
"Umesto toga, određuje se broj radnika, a onda se ne bavi time da li će, recimo, među više stotina radnika u nekoj maloj opštini biti više portira od inženjera", kaže Paunović, koji je i predsednik opštine Paraćin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.