Izvor: Politika, 28.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Ćosić je Srpstvo video kroz svetosavlje

Delo Dobrice Ćosića od značaja je za celinu duhovog života ovog podneblja, pa i za misiju koju vrši Crkva. Ćosić je napravio „podvig preobražaja” od komuniste i levičara do pravoslavnog hrišćanina, kazao je patrijarh o velikom piscu

Povodom 93. godišnjice rođenja i šest meseci od smrti Dobrice Ćosića, patrijarh srpski g. Irinej primio je dr Milivoja Pavlovića, autora knjige „Ogledalo Dobrice Ćosića”, koja je objavljena u tiražu od 10.000 primeraka u izdanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kompanije „Novosti”. Odajući priznanje autoru na knjizi koja predstavlja presek Ćosićevog ne samo književnog već i ukupnog javnog delovanja, patrijarh Irinej izrekao je nekoliko relevantnih ocena o stavovima pisca koji je, kako je naglasila njegova svetost, kreativno izrazio – kao učesnik, svedok i tumač – najsudbonosnije etape burnog života Srbije u poslednjih stotinu godina.

„Delo Dobrice Ćosića od značaja je za celinu duhovnog života ovog podneblja, pa i za misiju koju vrši Srpska pravoslavna crkva”, rekao je patrijarh Irinej u razgovoru s prof. Pavlovićem. „U tom opusu, kako u romansijerskom vencu, tako podjednako i u javno izgovorenoj reči i delima akademika Ćosića, ogledale su se ključne moralne, intelektualne i političke dileme države i naroda koji su prolazili kroz sudbonosne promene. Ćosić je Srpstvo video kroz Crkvu i svetosavlje, a Crkva najbolje zna sve vekovne patnje srpskog naroda. Kao i naša Crkva, i Ćosić je nastojao da brine o vascelom Srpstvu. Poznavao je duhovna svojstva srpskog naroda u svim srpskim zemljama, i voleo ga ljubavlju najvišeg reda. Nije se uzdržavao da mu ponekad uputi i koju gorku reč, strepeći nad danima koji dolaze i ne krijući dileme pred vremenom u kome se napadaju ili zloupotrebljavaju mnoge privlačne ideje ili projekti, pa i naša slobodoljubivost i žeđ za što nezavisnijom pozicijom”.

Patrijarh srpski Irinej posebno je govorio o dostojanstvu s kojim se Dobrica Ćosić suočavao sa starošću i bolestima, kao i o sadržaju testamenta kojim je veliki pisac definitivno utvrdio svoj „podvig preobražaja od levičara i komuniste ka pravoslavnom hrišćaninu”. Ćosić je, na izričit zahtev, sahranjen po pravoslavnom obredu, želeći time da naglasi istovetnost svoje sudbine sa sudbinom naroda iz kojeg je ponikao, kao i sa sudbinom svojih književnih junaka i većine čitalaca.

Integralnu verziju izjave patrijarha Irineja o književnom i životnom podvigu Dobrice Ćosića autor Pavlović objaviće u drugom, dopunjenom izdanju svoje knjige, pošto je prvo izdanje već iscrpljeno.

V. R.

objavljeno: 29.12.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Patrijarh: Dobrica Ćosić je Srpstvo video kroz Crkvu

Izvor: Kurir, 29.Dec.2014, 08:15

Irinej je istakao da se autor Pavlović kreativno izrazio kao učesnik, svedok i tumač najsudbonosnije etape burnog života Srbije u poslednjih stotinu godina..Povodom devedeset tri godine od rođenja i šest meseci od smrti slavnog pisca Dobrice Ćosića, patrijarh srpski Irinej primio je dr Milivoja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.