Paraolimpijci na Staroj planini

Izvor: RTS, 26.Jan.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraolimpijci na Staroj planini

U Ski centru Stara planina održano je trodnevno međunarodno takmičenje u paraolimpijskom alpskom skijanju. Takmičenje je prvo u Srbiji i na Balkanu u zvaničnom kalendaru međunarodnog Paraolimpijskog komiteta, čiji se rezultati boduju za svetske rang liste.
Na Stazama Sunčana dolina i Konjarnik u Četiri trke u slalomu, veleslalomu i super kombinaciji nastupilo je dvadesetak takmičara, paraolimpjiskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reprezentativaca iz Rusije, Nemačke,  Austrije, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Bila sam dobra u trkama, uživala sam u svemu, dopao mi se smeštaj i posebno ljubaznost domaćina", kaže Laura Valeanu iz Rumunije.
Rudiger Bem, paraolimpijac iz Nemačke ističe da su organizatori odlično pripremili stazu.
"Bilo je zadovoljstvo voziti trke. Ljudi su fantastičini i bilo je ovo za mene predivno iskustvo", kae on.
Nijaz Memić iz Bosne i Hercegovine zadovoljan je onim što je video i doživeo na Staroj planini za koju veruje da će postati veliki skijaški centar.
Najbrojniji su bili takmičari iz Rusije, njihovi najuspešniji paraolimpjiski skijaški reprezentativci.
Aleksej Bugajev, koji je na paraolimpijadi u Sočiju osvojio pet medalja, od kojih su tri zlatne, kaže da je u Paraolimpijskom sportu od četrnaeste godine.
"Zbog stalnih treninga i priprema kod kuće sam manje od mesec dana godišnje", kaže on.
Na trci u slalomu debitivao je naš mladi paraolimpijac Luka Bilčar, za koga su najvažnije druženje i razmena iskustava sa kolegama sportistima iz drugih zemalja.
Stara planina još jednom je pokazala da poseduje izvanredne uslove održavanje skijaških takmičenja, kaže Stevica Marinković, tehnički delegat FIS-a.
"Planiramo da iduće godine održimo takmičenje u brzim disciplinama, super džiju i spustu, a dve godine kasnije i svetski kup", kaže Marinković.
Jugoslav Milošević, član IO skijaškog saveza Srbije i paraolimpijski reprezentativac kaže da se takmičenja u brzim disciplinama poveravaju samo najodgovornijim i najozbiljnijim skijaškim centrima.
"Osim skijaških neophodno je ispuniti i mnogo drugih neophodnih uslova kao što su bezbednost, medicinska zaštita i smeštaj paraolimpijskih sportista na planini", kaže Milošević.
Takmičenje na Staroj planini organizovali su Paraolimpijski komitet i Skijaški savez Srbije uz podršku Janog preduzeća Skijališta Srbije i hotela Stara planina Falkenštajner.
rts.zajecar@rts.rs
+381 30 423 653

 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.