Paraćin: Od žutice obolelo 22 ljudi, epidemija ne jenjava

Izvor: Večernje novosti, 26.Nov.2012, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paraćin: Od žutice obolelo 22 ljudi, epidemija ne jenjava

ĆUPRIJA - Epidemija zarazne žutice (tip A) na području opštine Paraćin ne jenjava, gde su, uz sve preduzete mere, obolele 22 osobe, a javljaju se novi slučajevi, izjavio je danas Tanjugu načelnik Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Chupriji, epidemiolog dr Goran Radovanović. Osim iz Drenovca, gde je 20 obolelih, i jednog pacijenta iz Paraćina, "najnoviji slučaj je ženska osoba iz sela Sekirica u toj opštini, što govori da se epidemija širi i na >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << druge mesne zajednice", dodao je Radovanović. On je istakao da pacijentkinja iz Sekirice "negira sve kontakte i veze sa selom Drenovcem". Radovanovuić je istakao da su i dalje na snazi mere opštinskog Štaba za vanredne situacije na suzbijanju i sprečavanju širenja žutice, a pomoć u dezinfekcijskim sredstvima uputio je i Republički odbor Crvenog krsta Srbije. "Epidemiološka situacija je nepovoljna, objekti za snebdevanje vodom su plitki, a kretanje stanovništva veliko, sve ukazuje da je izvor zaraze čovek, da se bolest prenosi kontaktom i da se ne mogu isključiti i novi slučajevi", rekao je Radovanović. Radovanović je ponovio da i dalje stoji teza o "prelivanju epidemije iz sela Mozgovo kod Aleksinca, jer na to upućuju prva dva inicijalna slučaja bolesti - obolele osobe iz Drenovca koje su u tom selu bile na svadbi". "Kod ove bolesti vreme inkubacije je duže i moramo čekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će epidemija i dalje da se širi", rekao je Radovanović."Reč je o zaraznoj žutici, tip A, koju smo prijavili za selo Drenovac i preduzeli sve higijensko sanitarne mere u selu, pre svega u Dečijem vrtiću i školi", rekao je Radovanović. Posebno rigorozan nadzor je nad objektima, vodom za piće, hranom, pranju i dezinfekciji ruku, pošto je žutica bolest prljavih ruku, zatim dezinfekciji puta od boravka do klozeta i kvaka na vratima, podvukao je Radovanović. Prvi slučaj zarazne žutice u Drenovcu bio je 27. septembra, a poslednji juče, dva meseca između prvog i zadnjeg, što ukazuje na prenos kontaktom sa obolele na zdravu osobu, napomenuo je Radovanović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Aleksinac: Obolelo 113 od žutice

Izvor: B92, 27.Nov.2012, 13:03

Aleksinac -- U 12 naselja na području Aleksinca od žutice tipa A obolelo je 113 ljudi, a najviše ih je iz sela Mozgova, gde su obolela 72 meštanina...Epidemija žutice u aleksinačkom kraju je kontaktnog tipa, naglasio je načelnik epidemiološke službe Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.