Papa poziva na borbu protiv klimatskih promena

Izvor: VOA, 18.Jun.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa poziva na borbu protiv klimatskih promena

Novo pismo koje je poglavar rimokatoličke crkve, papa Franja, uputio svim katoličkim biskupijama, definiše klimatske promene kao moralno pitanje koje zahteva hitnu akciju da bi se okončala ekonomska nejednakost i razaranje životne sredine.

Tajfun Haijan bio je najsmrtonosnija oluja ikada zabeležena na nekom kopnu. Tokom posete Filipinima, gde je obišao preživele, papa je novinarima rekao ono što je njegovo pismo ozvaničilo na papiru.

“Ne znam da li je sve u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << čovekova krivica ali veći deo jeste. U većini slučajeva u pitanju je čovek koji uporno “šamara” prirodu.”

Naučnici kažu da su ekstremne vremenske nepogode kao što je Haijan samo pogoršavaju na sve toplijoj planeti. Papino pismo prihvata nauku o globalnom zagrevanju kao moralni imperativ koji se nadovezuje na učenja katoličke crkve, kaže Džon Gerin, direktor grupe Katolički program za veru u javnom životu.

“Crkva u velikoj meri pristupa tome sa biblijskog stanovišta, sa gledišta da je nastanak sveta – dar, i mi smo pozvani da budemo dobri čuvari životne sredine. Zato papa, kada pogleda svet, vidi da je naš odnos sa prirodom narušen I kaže da moramo da popravimo i obnovimo tu vezu.”

U pismu se navodi da je veza izmedju ekološkog razaranja i sve veće nejdnakosti na svetu – neporeciva. Kako se navodi u tekstu – “Zemlja, naš dom, počinje da izgleda kao ogromna gomila prljavštine.” Gering kaže da papa svojim pismom poziva na hitnu akciju.

“Zato se nadam da papa, koji ima globalnu pozornicu za obraćanje čovečanstvu, koji je najubedljviji moralni lider na svetu, može da pomogne da se izdignemo iznad stranačkih razmirica i prepucavanja o tom pitanju i da nas povede ka boljem vremenu.”

Stranački pristup klimatskim promenama se vidi u SAD, mahom medju konzervativnim republikancima u Kongresu i nekim republikanskim predsedničkim kandidatima koji smatraju da papin posao nije da se bavi politikom. Medjutim, kako pokazuju nove ankete, to gledište ne deli većina američkih katolika. Papina agenda socijalnih pitanja proširuje tipično katoličke teme kako bi obuhvatila temu životne sredine i pitanje abortusa.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun je željno očekivao papino pismo. Na konferenciji o klimatskim promenama u Vatikanu u aprilu, Ban je izjavio da su religija i nauka uskladjene u uverenju da je neophodno preduzimanje mera na globalnom nivou.

“Postoji veoma mali prozor, mala mogućnost da se promeni tok dogadjaja. Siguran sam da će ovo papino pismo imati duboki uticaj na diskusiju o klimatskim promenama.”

Papino pismo biskupima je objavljeno u ključnoj godini za klimatske pregovore, koja će kulminirati u decembru, novim sporazumom UN-a o globalnom zagrevanju. Pre tog sastanka, papa Franja će govoriti na zajedničkoj sednici oba doma američkog Kongresa, a zatim i u Ujedinjenim nacijama.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.