Papa pozdravio dogovor Kastra i Obame

Izvor: RTS, 18.Dec.2014, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa pozdravio dogovor Kastra i Obame

Papa Franja pozdravio je "male korake" diplomatije koji su doveli do jučerašnje najave nove politike susedstva između SAD i Kube.

"Danas smo svi srećni jer smo videli dvojicu ljudi koji su toliko dugo vremena bili toliko daleko jedan od drugoga, kako čine prvi korak jedan ka drugom", rekao je papa u prvom obraćanju javnosti posle postizanja istorijskog dogovora predsednika Kube i SAD, Raula Kastra i Baraka Obame.

Obraćajući se grupi novih ambasadora pri Svetoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stolici, Franja je rekao da je diplomatija "plemenit posao... rad u malim koracima, i malim stvarima, koje na kraju dovedu do mira, i dovode ljudska srca jedno uz drugo, šireći bratstvo među narodima", prenosi Beta.

Za papu Franju se smatra, kaže se u vesti Asošiejted presa, da je odigrao ključnu ulogu u približavanju dojučerašnjih starih neprijatelja, napisavši proteklog leta pisma Raulu Kastru i Baraku Obami pozivajući ih da nađu humanitarne razloge za rešavanje svojih razlika.

On je ponudio tada da Vatikan bude mesto sastanka pa je dogovor iskovan među vatikanskim zidovima u oktobru. Franjin iskusni diplomata visokog ranga, kardinal Petro Parolin, igrao je značajnu ulogu u postizanju dogovora.

Kardinal Parolin rekao je Radiju Vatikan da se napori Svete stolice u prevazilaženju konfrontacije na relaciji Kuba - Amerika mogu pratiti godinama unazad, ali da je tek Franjino delovanje bilo "odlučujuće".

Podsećamo, predsednik Kube Raul Kastro i američki predsednik Barak Obama juče su se istovremeno obratili povodom oslobađanja iz zatvora jednog američkog građanina iz kubanskog zatvora i trojice Kubanaca koji su bili zatočeni u SAD.

Obama je ocenio da je reč o najznačajnijoj promeni u američkoj politici prema Kubi u poslednjih pola veka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.