Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Jul.2015, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa počinje latinoameričku turneju

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja počinje svoju osmodnevnu turneju po zemljama Južne Amerike, drugu od kada je stupio na dužnost 2013. godine. Očekuje se da će u najskorije vreme stići u Ekvador, gde će boraviti do 8. jula, a namerava prvi put da poseti i Boliviju (od 8. do 10. jula) i Paragvaj (od 10. do 12. jula).

Papa Franja namerava da tokom susreta sa liderima južnoameričkih zemalja ukaže na probleme nejednakosti i siromaštva.

Agencije u svojim izveštajima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << navode da papa posećuje tri siromašne latinoameričke zemlje, koje mnogi komentatori nazivaju "periferijom periferije".

"Želim da odnesem poruku nade, božje nežnosti i brige, posebno deci u nevolji, starima, bolesnima, zatvorenicima, siromašnima, onima koji su žrtve kulture odbacivanja", rekao je papa a prenosi "Nostisijas 24".

Među temama tokom posete nalaze se zabrinutost zbog ekologije u Amazonu, granični konflikti i istorija sa autoritarnim režimima, navodi AP

U Ekvadoru će papa Franja posetiti Kito i najveć grad Gvajakile, u Boliviji La Paz i Santa Kruz, a u Paragvaju Asunsion i Kakupe.

Planirano je da se papa 22 puta obrati vernicima, tako da je ova poseta već proglašena najnapornijom od kada je 78-godišnji Franja stupio na položaj.

Takođe, najavljeni su susreti sa predsednicima Ekvadora Rafaelom Korejom, Bolivije Evom Moralesom i Paragvaja Orasiom Kartesom, kao i sa nekim regionalnim zvaničnicima.

Papa će posetiti jedno od najsiromašnijih prigradskih naselja (slamova) Asunsiona i jedan od najopasnijih zatvora na svetu, Palmasola u Boliviji, gde kaznu služi 3.500 ljudi, a gde je prilikom jednog sukoba među zatvorenicima 2013. poginulo na desetine ljudi.

Franja je četvrti rimski papa koji posećuje Južnu Ameriku, a 2013. posetio je Brazil radi učešća na Svetskom danu mladih.

Ta poseta kulminirala je misom u Rio de Žaneiru, gde se po okončanju tog festivala okupilo približno tri miliona ljudi, podseća AFP.

U Vatikan se papa vraća 13. jula i najavljeno je da će se u septembru ponovo uputiti na američki kontinent, da bi posetio Kubu i SAD.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.