Papa nema dileme oko Stepinca

Izvor: B92, 28.Maj.2015, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Papa nema dileme oko Stepinca"

Hrvatska predsednica Kolinda Grbar-Kitarović rekla je da je sa papom Franjom u Vatikanu razgovara i o mogućoj skoroj kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca.

"Naravno, razgovarali smo o tome, Sveti Otac mi je rekao da za njega nema nikakve dileme", rekla je hrvatska predsednica, prenosi "Jutarnji list".

Ona je dodala da je, međutim, u međuvremenu osnovana jedna mešovita komisija s Pravoslavnom Crkvom kako bi se razmotrili još neki aspekti, "jednostavno zato da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi taj čin bio prihvaćen od svih".

Prema njenim rečima, to je "čin koji nije uperen ni protiv koga".

"To je jednostavno nešto što je trebalo odraditi još davno pre, jer kardinal Stepinac je doista bio sveti čovek", ocenila je Grabar-Kitarović.

Ona je u izjavi za hrvatske novinare dodala da je razgovor s papom bio "vrlo srdačan", te da je uključio "mnoge teme - stanje u Hrvatskoj i BiH, stanje u svetu, globalnu krizu i probleme hrišćana, te druga pitanja globalne bezbednosti".

"Posebno o čemu smo se složili je socijalno stanje u Hrvatskoj, velika kriza... kada je reč o odlasku mladih, problemi s demografijom, starenje, odumiranje Hrvatske, te kriza porodice, upravo zbog odlaska mladih ... zbog činjenice da zbog ekonomskih razloga ne mogu osnovati porodice", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da je zamolila papu Franju da "moli za hrvatsku državu i za sve nas, za hrvatski narod i našu budućnost".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.