Papa Franja i patrijarh Kiril danas se sastaju na Kubi

Izvor: Press, 12.Feb.2016, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja i patrijarh Kiril danas se sastaju na Kubi

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja otputovao je danas za Kubu, gde će biti održan istorijski susret sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.
         Očekuje se da će papa Franja i patrijarh Kiril provesti oko dva sata u privatnom razgovoru na aerodromu "Hose Marti" u Havani, prenela je agencija AFP.
To će biti prvi sastanak između poglavara Rimokatoličke i najveće pravoslavne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << crkve još od Velikog raskola 1054. godine, koji je oblikovao modernu Evropu i Bliski istok.
Očekuje se da će papa Franja i patrijarh Kiril potpisati zajedničku deklaraciju o savremenom progonu hrišćana u zemljama poput Iraka i Sirije.
Sastanak na neutralnom terenu se planira već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.
Približavanje sa pravoslavnim krilom hrišćanstva je u skladu sa nastojanjima pape Franje da Vatikan postane aktivniji u međunarodnoj diplomatiji.
"Samo sam želeo da zagrlim moju pravoslavnu braću", rekao je papa u intervjuu ranije ove nedelje, ali je sastanak stavio i u kontekst šireg angažovanja Rusije na međunarodnoj sceni, rekavši da bi Moskva mogla da bude važan partner u postizanju mira u svetu.
Papa Franja je od svog izbora na čelo Rimokatoličke crkve 2013. godine , dvaput primio ruskog predsednika Vladimira Putina u Vatikanu.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

ISTORIJSKI TRENUTAK Patrijarh Kiril i papa Franja sreli se u Havani

Izvor: Blic, 12.Feb.2016

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, i to je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha...- Sastajemo se u pravo vreme - rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji...Oni su se srdačno pozdravili i poljubili pre početka sastanka...Head of Russian Orthodox Church...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.