Panić: Obama želi pobedu Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2012, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panić: Obama želi pobedu Srbije

”Američki predsednik Barak Obama preneo mi je spremnost Vašingtona da pomogne da se situacija na Balkanu stabilizuje i da se problem Kosova reši tako da niko ne bude žrtva, već da svi budu pobednici. Dogovorili smo se da održavamo veze sa njegovim saradnicima u Beloj kući i u narednom periodu, kako bismo radili na ovom pitanju”, kaže u intervjuu za ”Večernje novosti” Milan Panić, bivši jugoslovenski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i američki biznismen, samo nekoliko dana nakon susreta sa Obamom u Kaliforniji.

Tražili ste fer odnos Vašingtona i jednak tretman Beograda i Prištine u dijalogu. Šta vam je Obama odgovorio?

- Naravno da se sa tim složio. Obećao mi je da će činiti sve kako bi se došlo do rešenja u kojem Srbi neće biti kažnjeni ili oštećeni, a Priština nagrađena. Takođe, predložio sam i Obami, ali i liderima u Briselu da je najbolje rešenje za smirivanje situacije između Beograda i Prištine da i Srbija i Kosovo idu istim tempom ka EU.

Opozicija u Srbiji tvrdi da bi pristajanje na odvojene procese u evrointegracijama zapravo bio još jedan dokaz posrednog priznavanja nezavisnosti Kosova?

- Nije važno da li neku teritoriju tretirate kao nezavisnu ili ne, važno je rešiti problem. Kada bi Beograd i Priština imali sličan tempo na evropskom putu, bili bi kooperativniji u međusobnom dogovaranju, a onog trenutka kada postanu članice EU, sva priča o granicama postaje nevažna, jer se one brišu. Isto sam govorio i pre 20 godina Srbima i Hrvatima. I Stipe Mesić, sa kojim sam se nedavno sreo, rekao mi je da sam bio u pravu, da su mogli da budu izbegnuti ratovi. Jer, uskoro će i Srbi i Hrvati biti u EU i jedino što će ih deliti biće tabla na mestu granice sa imenima zemalja. O tome sam sanjao i to će se desiti.

Šta očekujete od narednih izbora?

- Verujem da će stranke okupljene oko DS odneti pobedu. Srbija će ostati na evropskom putu, jer je on jedini moguć. Nažalost, Kosovo će biti tema i na narednim izborima. Opet će biti stranaka koje će trgovati Kosovom zarad više glasova. Izgubljeno je previše dragocenog vremena od 5. oktobra. Političke grupe rasipaju snagu u borbama za uske interese, umesto da ih posvećuju zajedničkim. Tek kad se to promeni, Srbija će krenuti napred.

Da li je američki predsednik govorio o politici na Balkanu, izborima koji nas čekaju?

- Srbija i Balkan nisu više na vrlo važnoj tački za američku vladu. Kosovo i Srbija su više u fokusu i veći problem za EU, nego za SAD.

Znači li to da Vašington prepušta Briselu u potpunosti brigu o ovom regionu?

- Ne. Naravno, Amerika želi da zadrži određeni uticaj i da ima učešća u donošenju najvažnijih odluka na Balkanu.

Koliko ima istine u tome da su SAD odigrale značajnu ulogu u dobijanju statusa kandidata i da su zajedno sa Berlinom bile ključne u tom procesu?

- Ima mnogo istine. SAD deo evroatlantskih integracija, imaju toliko veza sa Evropom da u EU ne može ništa da se uradi, a da u to, manje-više, nije uključena i Amerika.

Ima li u Vašingtonu sluha za pozicije Srbije u vezi sa Kosovom ili je za njih pitanje statusa završena priča?

- Bilo bi mnogo lakše da Srbija ostvari svoje interese na Kosovu, ukoliko ne bi blokirala put Prištine ka EU. Ta diskusija mora da se otvori.

Jeste li sa Obamom razgovarali i o ekonomskoj krizi, problemima Srbije, odlasku ”Ju-Es stila”. Možete li kao privrednik, koji je zaslužio da ga primi Obama, dovesti neke investitore?

- Ekonomija nije bila u fokusu našeg razgovora. Amerika je i sama okupirana velikim ekonomskim problemima, tako da nisam siguran da od njih možemo da očekujemo veće investicije. Ali, dobri odnosi sa Vašingtonom sami po sebi šalju pozitivan signal ulagačima širom sveta.

Nekoliko dana pre susreta sa Obamom, bili ste i u Moskvi, gde ste razgovarali sa ruskim državnim vrhom. Kakvo je raspoloženje u Kremlju?

- Budući predsedik Putin je za EU i hoće da izgradi jake odnose između Moskve i Brisela, kako bi jednog dana ta zajednica zauzimala prostor od Lisabona do Vladivostoka. Zvanična Moskva ne protivi se našim integracijama, naprotiv, to im ide u korist. Samo se nižerazredni ruski političari tome protive, brinu se da li će Srbija biti deo NATO. Ali, većina u ruskoj vlasti se slaže da Srbija treba da uđe u EU. I za Evropu i za Rusiju dobro je da se Balkan stabilizuje.

O susretu sa Obamom izvestili ste i predsednika Tadića. Šta ste mu napisali?

- Predsednik Obama se interesovao za moje stavove o stabilizaciji Balkana. Izrazio je jasnu nameru da želi da se naš dijalog nastavi, i u tom smislu odredio je i jednog svog savetnika za ”oficira za vezu”. Procenjujem da bi se sledeći susret mogao dogoditi već u aprilu. O tome sam obavestio predsednika Tadića. Moji kontakti sa američkim predsednicima daju solidne rezultate, a oni sa Klintonom izrodili su - Dejtonski sporazum!

U Moskvi ste bili sa Mlađanom Dinkićem, prošle jeseni ste bili gost na konvenciji URS. Da li je to najava čvršće saradnje sa ovom strankom?

- Dinkić je verovatno jedan od najboljih menadžera, biznismena koje Srbija ima. Napravio je određene političke greške, ali treba meriti ono što je uradio za zemlju, a, po mom mišljenju, uradio je mnogo. Spreman sam da pomognem i Dinkiću i svima onima koji se slažu sa mnom kako Srbija treba da se vodi.

Bilo je spekulacija da ćete biti kandidat URS za premijera. Da li biste prihvatili tu funckiju?

- Ozbiljno bih o tome razmislio. Ipak, čini mi se da sam malo prestar za premijera. Ali, postoje drugi načini na koje mogu da pomognem, pre svega, preko diplomatskih kontakata.

Kažete, u Srbiji nema ozbiljne opozicije, da nema šta da ponudi građanima. A vlast?

- Da, nažalost, u Srbiji nema prave opozicije. Svi se, i opozicija i vlast, ponašaju kao otimači plena, ko će više resora i kompanija da vodi. I tako će biti dok god im to sistem, koji se, nažalost, od Miloševića nije mnogo promenio, bude dozvoljavao. U takvim okolnostima, vlast, ma ko nju činio, ne može mnogo toga da uradi. Tadić je pošten i hrabar političar, ima dobre ideje, ali nije uspeo u velikoj meri da promeni Srbiju, jer ga koči loš sistem.

Kada bismo mogli da dobijemo datum za početak pregovora?

- Mislim da je kraj godine realan rok. Radiću sve što mogu da što pre uđemo u EU. Unija je za nas izuzetno važna. I nije tačno da nas EU neće. Ali, taj put će biti trnovit. Biće tu još uslova, zahtevaće se promena Ustava, reforma pravosuđa, borba protiv korupcije...
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milan Panić: Obama želi pobedu Srbije

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2012

Bivši jugoslovenski premijer o susretu sa najmoćnijim čovekom sveta, poseti Moskvi, rešenju za Kosovo, povratku u politiku: "Obama je obećao da će činiti sve da bi se došlo do rešenja u kojem Srbi neće biti kažnjeni, a Priština nagrađena"

Nastavak na Večernje novosti...

Panić: Obama za kompromisno rešenje na Kosovu

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2012, 10:18

BEOGRAD - Američki predsjednik Barak Obama rekao je da je Vašington spreman da pomogne da se situacija na Balkanu stabilizuje i da se problem Kosova riješi tako da niko ne bude žrtva, već da svi budu pobjednici, izjavio je bivši jugoslovenski premijer Milan Panić, koji se nedavno susreo sa Obamom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.