Pametni telefoni - »đavolja rabota«

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jul.2015, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametni telefoni - »đavolja rabota«

Valamski arhipelag se nalazi u sjevernom dijelu jezera Ladoga u Kareliji. Legenda kaže da je apostol Andrej šireći hrišćanstvo stigao do ovih udaljenih krajeva, gdje vlada surova klima, i postavio kameni krst na glavnom ostrvu Valam.

Od tada, ostrvo Valam nazivaju rajem na zemlji i sjevernom Svetom Gorom, upoređujući ga po duhovnom značaju sa Svetom Gorom u Grčkoj.

Ovdje se nalazi jedan od najljepših manastira - Valamski manastir, čiji se nadstojnik nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << oštro usprotivio korištenju mobilnih telefona, jer smatra da upravo internet i pametni telefoni odvlače sveštenike od vjere. Episkog Pankrati iz Valamskog manastira o svemu tome je nedavno rekao: "Svi ti pametni telefoni i displeji predstavljaju veliko iskušenje, posebno za mlade monahe, a ujedno to je jedan od najvećih izazova s kojim se suočava svako ko se posveti izolovanom, manastirskom životu."

On je čak i priznao da su mu monasi u svojim ispovijedima priznali da ih je "sam đavo naveo da zastrane s tim internetom". Neki od mladih monaha su čak i napustili manastir zbog interneta, prenosi BBC.

Pankrati je zabrinut da će njegovih 150 monaha, koliko ih ima u ovom prelijepom manastiru, na kraju završiti "pišući blogove, četujući na forumima, te postavljajući molitve i anateme", kao što rade monasi u nekim drugim manastirima.

Pankrati kaže da je i sam dao primjer drugima tako što se odrekao interneta. Zapravo, kako je sam priznao, internet je koristio samo da bi odgovorio na mejlove vjernika i provjerio vremensku prognozu.

On je svjestan da je gotovo nemoguće zabraniti telefone u potpunosti, ali je dodao da bi bilo dobro da sveštenici dobiju neke jednostavne uređaje, koji nemaju internet, kao što je to slučaj s monasima na Svetoj Gori.

Pankrati priznaje da "Appleov" uređaj, koji i sam posjeduje, prikazuje napola zagrizenu jabuku, što je stalan podsjetnik Evinog i Adamovog grijeha.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.