Palestinci od MKS tražili istragu

Izvor: B92, 25.Jul.2014, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci od MKS tražili istragu

Gaza -- Palestinski zvaničnici su podneli Međunarodnom krivičnom sudu zahtev za otvaranje istrage o postojanju ratnih zločina u Gazi.

Palestinski ministar pravde i glavni tužilac Apelacionog suda u Gazi podneli su zahtev Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) za otvaranje istrage o mogućim ratnim zločinima u pojasu Gaze, izjavio je danas u Parizu njihov advokat.

Branilac Žil Dever podneo je jutros zahtev u ime Salima el Saka i Ismaila Džabra u kojem se traži otvoranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istrage o "zločinima koje je počinila izraelska vojska krajem juna i u julu".

"Palestinski narod se obraća MKS-u za zaštitu", navodi se u zahtevu.

Ako glavna tužiteljka tog suda Fatu Bensuda oceni da su dobijene informacije verodostojne, može da traži pokretanje istrage.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je u sredu da je moguće da su i izraelska vojska i ekstremisti iz palestinske radikalne organizacije Hamas prekršili međunarodni humanitarni zakon i počinili ratne zločine tokom dvonedeljnog sukoba u pojasu Gaze.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Palestinci tuže Izrael MSK za ratne zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2014

Palestinske vlasti podnele su danas Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu tužbu protiv Izraela zbog ratnih zločina počinjenih u Gazi...Palestinski ministar pravde Salem al-Saka i javni tužilac u Gazi, Ismail Džabr, pokrenuli su, preko advokata u Parizu, zakonsku proceduru protiv Izraela zbog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.