Pajtić i Pastor uskoro u „četiri oka“

Izvor: Danas, 25.Nov.2014, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić i Pastor uskoro u „četiri oka“

Novi Sad, Beograd - Premijer Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor trebalo bi do kraja nedelje da razgovaraju o situaciji u Pokrajini i odnosima u koaliciji koju trenutno u Vladi Vojvodine čine DS, LSV i SVM, saznaje Danas.

To je Pajtić izjavio za Danas odgovarajući na pitanje kada će s Pastorom, koji je i lider SVM, razgovarati o koalicionim odnosima. Na pitanje hoće li tom sastanku prisustvovati i predstavnici LSV, on je odgovorio da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << to biti sastanak tet-a-tet.

Tri nedelje posle rekonstrukcije vojvođanske vlade za koju SVM nije glasao, predstavnici tri stranke koje imaju sekretare u pokrajinskoj vlasti nisu razgovarali o odnosima u koaliciji, odnosno da li SVM ostaje u njoj ili ne. Nakon izostanka podrške Pajtićevoj rekonstruisanoj vladi, iz DS i LSV stizale su najave o tome da će biti razmotreno da li SVM i dalje treba da bude deo njihove koalicije. Ne bi li stranku vojvođanskih Mađara izveli na čistac, LSV je SVM postavio tri pitanja: da li će njihov poslanik u EP, ukoliko dođe do sukoba interesa između Srbije i Mađarske, glasati u korist Srbije ili Mađarske, da li je SVM za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije i da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS ili nije. LSV je konstatovala da samo na taj način može razgovarati o daljoj saradnji uz napomenu da ako garancije i odgovori izostanu, pokrajinska vlast može funkcionisati i uz podršku 63 poslanika.

Miroslav Vasin, predsednik Pokrajinskog odbora DS, na naše pitanje da li se DS priključuje ovim pitanjima ili možda ima i svoja, odgovorio je da će DS njihova pitanja SVM uputiti u direktnim razgovorima.

Kao odgovor na saopštenje LSV, Pastor je naveo da njegova stranka ne želi da destabilizuje vojvođansku politiku, ali ne pristaje na ucene. „Od nas se ne mogu ucenama iznuditi stajališta sa kojima se ne slažemo, bilo da se radi o koalicionom dogovoru, a posebno ne kada u pokretanju tog stajališta nas nisu uključili, već nam poturaju sporazum ili odluku kao što se to potura psima“, rekao je Pastor.

Odgovor je stigao iz LSV. Stranka Nenada Čanka je saopštila da je „Pastor tokom tri meseca tri puta zaredom izdao koalicione partnere i tako destabilizovao političke prilike u Vojvodini. „Zato nije nikakva ucena, nego normalna politička komunikacija kada se nakon tri ovakva iskustva od koalicionog partnera traže garancije da neće za svako naredno glasanje praviti nove dogovore sa SNS i dalje destabilizovati političke prilike“, zaključuju u LSV.

TS kritikuje tekst u listu Mađar so

Politička organizacija Treća Srbija oglasila se oštrim saopštenjem povodom pisanja dnevnika Mađar so da je funkcioner TS Danijel Kulačin zainteresovan za kupovinu Radija Subotice. „Radi se o napadu ekstremističkih mađarskih krugova iz Subotice na našu organizaciju, Danijel Kulačin nije ni funkcioner ni član Treće Srbije, te je jasno da autor teksta ima izraženu zlu nameru prema novoj građanskoj desnici koja je oličena u TS“, navodi se u saopštenju ove organizacije i dodaje da je Mađar so „nesvesno postao oruđe“ onih koji ne žele da se u Srbiji primeni „anti-MMF“ recept kao u Mađarskoj.

DS ponovo optužuje SNS

DS je ponovo optužila SNS da nastavlja sa pritiscima na poslanike u Skupštini AP Vojvodine. „Odavno je poznato da se nečije poštenje meri isključivo time da li podržava SNS ili ne, pa se poslanicima i odbornicima neretko preti i privođenjima“, navodi DS i poziva nadležne organe da reaguju u ovakvim slučajevima.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić i Pastor do kraja nedelje "u četiri oka"

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2014

Premijer Vojvodine Bojan Pajtić i predsednik pokrajinske Skupštine Ištvan Pastor trebalo bi do kraja nedelje da razgovaraju o situaciji u Pokrajini i odnosima u koaliciji koju trenutno u Vladi Vojvodine čine DS, LSV i SVM...To je Pajtić izjavio za Danas, a na pitanje hoće li tom sastanku prisustvovati...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.