Pacovi opsedaju Beograd

Izvor: Mondo, 25.Okt.2014, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacovi opsedaju Beograd

Zbog nedostatka novca u budžetu, tokom 2014. uopšte nije rađena sistematska deratizacija što je doprinelo da se pacovi u glavnom gradu razmnože.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Pored bubarusa, i pacovi atakuju na prestonicu. U poslednje vreme primetna je ozbiljna najezda ovih glodara, koji su se toliko razmnožili da stanje postaje alarmantno, pišu "Novosti". Jedan od razloga znatno povećanog broja glodara je što ove godine u Beogradu nije urađena nijedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sistematska deratizacija. Zavod zadužen za tamanjenje

Odlukom Skupštine grada od 18. septembra Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju dodeljeno je isključivo pravo za obavljanje poslova sistematske deratizacije stambenog fonda, nehigijenskih naselja i priobalja na teritoriji grada Beograda. Oni će u narednom periodu obaviti interventni tretman na teritoriji svih gradskih opština - poručuju iz Sekretarijata.

Dragan Banjac, vlasnik deratizacijske firme "DDD promet", jedne od četiri koje za grad Beograd rade ove sistematske akcije, kaže nam da je poslednja bila u decembru 2013.

 "Od tada više nijedna nije rađena i pacovi su se mnogo razmnožili. Najezda je većih razmera i svakodnevno primamo veliki broj poziva građana", priča Banjac.

"Zvao sam i Sekretarijat za zaštitu životne sredine da intervenišu, jer stanje postaje ozbiljno, a ide i hladno vreme kada se miševi i pacovi iz prirode povlače u zgrade, podrume, hale... Mi smo zbog dobrih odnosa sa gradom izlazili na teren i gde je bilo kritično uništavali glodare, ali trošimo svoja sredstva i ne možemo više besplatno da intervenišemo", kaže Banjac.

Prema propisima, u gradu godišnje moraju da se odrade dve sistematske deratizacije, najčešće u aprilu i oktobru

Više glodara u predgrađu

Zbog blizine njiva više pacova ih ima u predgrađu, ali i podrumi u centru postaju njihova sasvim odgovarajuća staništa. Tu se nastane, a onda lako razmnože i prošire ukoliko se ne uništavaju.

"Zbog nedostatka sredstava u budžetu grada, u prvoj polovini 2014. nije bilo ni novca za izvođenje sistematske deratizacije", objašnjavaju iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

"Nakon obezbeđivanja para u drugoj polovini godine pokrenuli smo proceduru nabavke usluga za sprovođenje mera deratizacije. Najpre će se započeti sa suzbijanjem glodara na teritoriji opštine Obrenovac", kažu u sekretarijatu za "Novosti".

Akcije suzbijanja glodara godinama su rađene po parkovima, beogradskim zgradama i javnim površinama. Sistematska deratizacija znači odbranu grada od mogućih zaraznih bolesti, koje glodari mogu da prenesu na čoveka.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.