Pacijent sa zoljom opet preti  lekarima

Izvor: Blic, 16.Apr.2014, 23:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijent sa "zoljom" opet preti lekarima

Beograđanin S. P. (54), koji je uleteo naoružan „zoljom“ u Hitnu pomoć, ne prestaje da maltretira lekare. Specijalisti otpustili S. P. iz bolnice jer su utvrdili da nije opasan po sebe i druge

Iako je pušten na slobodu samo nekoliko sati nakon incidenta, S. P. je već istog dana nastavio da telefonom poziva Hitnu pomoć. Lekarske ekipe su nekoliko puta odlazile u njegov stan, odakle su ga prevozile u nadležne klinike jer se žalio na bolove izazvane tumorom na mozgu, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Blic“.

Direktor Hitne pomoći dr Goran Čolaković rekao je da je S. P. već duže vreme njihov pacijent, a da nema informaciju da je zvao telefonom i nakon incidenta.

- Dešavalo se i ranije da iznervirani bolesnici upadnu u Hitnu pomoć, ali srećom to je retkost. Ljudi koji su bolesni mnoge stvari čine iz očaja. Popravili smo sve sigurnosne kamere i uskoro bi trebalo da angažujemo obezbeđenje kako se ovako nešto više ne bi ponovilo - kazao je za „Blic“ dr Čolaković. Skupština Beograda se ranije oglasila da nije nadležna da zdravstvenim ustanovama angažuje obezbeđenje, već da to moraju da učine sami.

Macura: Ne mogu da spavam

- Šokirana sam načinom na koji su mediji izveštavali o ovom događaju. Ponovo sam ja bila na meti i glavni akter senzacionalističkih naslova i tekstova. S novinarima sam uvek imala više nego korektnu saradnju i smatram da nisam od pojedinih zaslužila senzacionalističke naslove i preuveličavanje moje uloge u prošlonedeljnom incidentu - rekla je Macura.

Nakon incidenta, S. P. je policija odvela u bolnicu „Dr Laza Lazarević“, odakle je posle pregleda otpušten kući.

- Specijalisti su ga pregledali i utvrdili da nije opasan po sebe i okolinu i otpustili su ga kući. Kada specijalisti procene da je pacijent bezopasan, u klinici ga mogu zadržati jedino ako on sam to zatraži - naveo je izvor „Blica“ iz bolnice.

Protiv S. P. podignuta je krivična prijava za neovlašćeno nošenje oružja, ali tužilaštvo nije predložilo pritvor ili hospitalizaciju. Međutim, osnovno je pitanje kako je uopšte uspeo da se neopaženo šeta i stigne do Hitne pomoći sa „zoljom“. To je pitanje na koje do danas nema odgovora. Portparolka Hitne pomoći dr Nada Macura, koja je u medijima bila označena kao ciljna meta, nije skrivala zabrinutost što je osoba sa očiglednim psihijatrijskim tegobama olako vraćena na ulicu.

- Ne bih komentarisala odluku nadležnih da je tom nesrećnom čoveku mesto na ulici. Ceo ovaj slučaj me je već dovoljno potresao, imam zdravstvene tegobe i ne bih se više bavila tom temom - kratko je za „Blic“ rekla dr Macura.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.