PSIHIČKE BOLESNIKE LEČE LAICI: Za lečenje građana potrebno 6.500 psihoterapeuta, Srbija ima svega 500

Izvor: Telegraf.rs, 23.Okt.2016, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PSIHIČKE BOLESNIKE LEČE LAICI: Za lečenje građana potrebno 6.500 psihoterapeuta, Srbija ima svega 500

Srazmerno broju stanovnika, Srbiji je potrebno 6.500 psihoterapeuta, međutim, po evidenciji Saveza društava psihoterapeuta Srbije, sa sertifikatom radi svega njih 500.

Kako Politika piše, Zakon o psihoterapiji, koji bi definisao standarde struke i regulisao položaj psihoterapije u sistemu zdravstvene zaštite, još nije donet. Stručnjacima iz ove oblasti u zdravstvenim ustanovama priznaje se samo diploma iz psihologije ili specijalizacija iz psihijatrije na Medicinskom fakultetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << a ne i edukacija iz psihoterapije.

- Manjku terapeuta kumuje i činjenica da edukacija iz psihoterapije neretko traje i po deset godina. Osim toga, veoma je i skupa, jer podrazumeva sticanje znanja i kod inostranih profesora, prisustvovanje brojnim strukovnim kongresima - kaže dr Zoran Milivojević, predsednik Saveza društava psihoterapeuta Srbije i predsednik Šestog kongresa psihoterapeuta Srbije, koji se upravo održava u Beogradu.

Ptinskrin: Youtube/Život sa Aromom

Privatna psihoterapija je dostupna malom broju osoba u našoj zemlji, zbog čega je, navodi Milivojević, na Kongresu psihoterapeuta pre tri godine doneta deklaracija da pravo na psihoterapiju mora da bude deo zdravstvenog sistema.

Međutim, liste čekanja na psihoterapiju u državnim zdravstvenim ustanovama su besmisleno dugačke, a zbog sistemske potcenjenosti znatan broj psihoterapeuta prelazi u privatnu praksu.

- Naš cilj jeste da se psihoterapija prizna kao posebna profesija i da se osnuje komora psihoterapeuta koja bi izdavala, ali i oduzimala licence onima koji se ogreše o etičke principe struke. Svesni smo da se danas mnogi neosnovano predstavljaju kao psihoterapeuti, što ostavlja širok prostor za zloupotrebu klijenata. Zbog toga smo veoma motivisani da istrajemo u zahtevu da se ova oblast uredi u skladu sa međunarodnim standardima i našom socijalnom realnošću. U svetu je definisana minimalna cena psihoterapijske seanse, što kod nas nije slučaj, a smatramo da i Ministarstvo rada i Ministarstvo zdravlja mogu da donesu pravilnike kojima bi se regulisao rad psihoterapeuta u okviru zdravstvenih ustanova - ističe dr Milivojević.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.