PRVI PUT U SRBIJI: Centar za promociju nauke promoviše Makers lab prostor za kreativnost bi inovacije

Izvor: Press, 23.Nov.2014, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI PUT U SRBIJI: Centar za promociju nauke promoviše "Makers lab" prostor za kreativnost bi inovacije

Nakon tri godine rada, Centar za promociju nauke (CPN) sutra će publici u Beogradu predstaviti novi, interaktivni prostor za kreativnost i inovacije, prvi "Makers Lab" u Srbiji pod nazivom "kliker" i to u trenutku kada je poseta raznovrsnim naučno-popularnim akcijama dostigla milion, navedeno je u današnjem saopštenju tog Centra.
Centar za promociju nauke organizovao u protekle tri godine više stotina >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << naučnopopularnih akcija koje je posetilo ukupno milion ljudi.
Osnovan Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, CPN je uprkos finansijskim teškoćama i drugim izazovima, tokom tri godine rada uspeo da okupi građane, naučnu zajednicu, medije, škole, državne institucije i nevladine organizacije oko istog cilja - povećanja naučne pismenosti.
Centar je osnovan 23. novembra 2010. godine, kada je upisan u registar kao javna ustanova, a sa radom je počeo naredne, 2011. godine, dok je prve naučnopopularne akcije organizovao je u jesen 2011. godine, da bi tokom tri godine rada pokrenuo čitav niz naučnopopularnih manifestacija u Srbiji i regionu. 
Tim Centra broji svega 20 ljudi, ali oko sebe okuplja na stotine entuzijasta, volontera i mladih naučnika, promotera nauke i novinara.
U najposećenije akcije Centra nesumnjivo spada manifestacija Dani budućnosti: Robotika, nagrađena Nagradom grada Beograda, kad je tokom jeseni 2012. u Beogradu gostovao robot "Asimo" i kad je izložbu robota obišlo više od 150.000 posetilaca.

Tokom tri godine, redovnu prolećnu nacionalnu manifestaciju "Maj mesec matematike", koja je organizovana već tri puta, 2012., 2013. i 2014. godine, ukupno je posetilo oko 300.000 građana.
Centar je organizovao na desetine naučnopopularnih izložbi, kako u Beogradu, tako i širom zemlje i regiona. Jedna od najposećenijih je izložba "CERN u Srbiji”, koju je 2012. videlo 120.000 građana i koja je, povodom šezdesetogodišnjice osnivanja CERN-a, ove jeseni ponovljena u novom ruhu "CERN u Srbiji 2014”, navedeno je u saopštenju CPN. 

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Godišnjica Centra za promociju nauke

Izvor: DobreVesti.rs, 24.Nov.2014, 11:37

BEOGRAD - Nakon tri godine rada, Centar je organizovao više stotina naučnopopularnih akcija koje je posetilo ukupno 1.000.000 ljudi. Povodom svog rođendana, CPN večeras u 19 časova otvara i prvi Mejkers lab (Makers lab) u Srbiji – KLIKER.. . .Centar za promociju nauke je u januaru 2014. godine...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.