PROGNOZA IZ NOVE VAROŠI: Svinjska slezina kaže da će snega biti tek u martu!

Izvor: Telegraf.rs, 22.Dec.2014, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROGNOZA IZ NOVE VAROŠI: Svinjska slezina kaže da će snega biti tek u martu!

Kako kažu meštani Nove Varoši i Zlatara, u svinjskoj slezini zapisnaa je preciznija vremenska prognoza nego u izveštajima meteorologa

I zlatarskom kraju vremensku prognozu “iščitavaju” na jedan veoma neobičan način, na osnovu svinjske slezine.

Kako kažu meštani ovog kraja, u svinjskoj slezini  zapisnaa je preciznija vremenska prognoza nego u izveštajima meteorologa. U vreme svinjokolja u Novoj varoši se, uz zalogaj mesa i čašicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << rakije tumači oblik i izgled svinjske slezine, i na osnovu toga se planiraju prvi poljski radovi u narednoj godini.

- Prva zima, ukoliko je i bude, stići će tek u martu, a padavina, uglavnom kiše, biće i u aprilu i maju. Ova zima će do kraja februara biti blaga. Godinama se bavim mesarskim poslom i svinjska slezina nikada do sada nije pogrešila u vremenskoj prognozi – kaže kasapin Goran Dulanović.

Na Zlataru ovo nije jedini alternativni oblik prognoziranja vremenskih prilika, kako kažu stanovnici ovog podneblja. Između dva Božića je 12 dana razlike, i svaki od ovih dana predstavlja jedan mesec u godini, ali kažu da je ova vremenska prognoza u poslednje vreme sve manje pouzdana i da umesto četiri, imamo dva godišnja doba. Za sad, kako kažu, svinjska slezina nikada nije pogrešila.

(Telegraf.rs / Blic)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.