PRIČA DECENIJE: Za širenje ebole kriva vračara koja je tvrdila da je leči!

Izvor: Kurir, 20.Avg.2014, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIČA DECENIJE: Za širenje ebole kriva vračara koja je tvrdila da je leči!

Oboleli iz susedne Gvineje prelazili su granicu da bi ih ona izlečila, širili ebolu tokom puta i po povratku kući, a zaraza se širila i na njihovim sahranama

KENEMA - Ebola je zahvatila Sijera Leone i pokosila stotine života, ali virus možda nikad ne bi prešao granicu i izazvao epidemiju da nije bilo vračare koja je tvrdila da leči ebolu, zbog čega su su desetine obolelih iz susedne Gvineje pohrlili kod nje!

Ta travarka iz Sokome, zabačenog sela blizu gvinejske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << granice, tvrdila je da ima moć lečenja ebole, priča Mohamed Vandi, medicinski zvaničnik u gradu Kenemi na istoku Sijera Leonea, epicentru bolesti, prenosi Jutarnji list.

"Oboleli iz Gvineje prelazili su granicu da bi ih ta žena izlečila. Zarazila se i sama i umrla. A na sahrani su se zarazile i žene iz okoline", priča on.

Učesnici sahrane razišli su se svojim kućama duž pograničnog područja i izazvali lančanu reakciju smrtnih slučajeva i novih javnih sahrana, izvora novih zaraza.

Virus se pretvorio u epidemiju kad je 17. juna tako stigao u Kenemu, multietnički grad sa 190.000 stanovnika ,koji je već držao tužan svetski rekord u Lasa groznici, još jednoj hemoragičnoj groznici bliskoj eboli.

Bolnica u Kenemi nije mogla da se odrupre brutalnosti novog virusa. Posle prvog slučaja ebole, U Kenemi je umrlo 277 zaraženih, od toga 12 medicinskih sestara. Desetak zaraženih bolničarki je ozdravilo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.