PREVIRANJA U OPOZICIJI: Počela smena Dragana Đilasa

Izvor: Kurir, 21.Dec.2013, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVIRANJA U OPOZICIJI: Počela smena Dragana Đilasa

Slobodan Homen i Vladislav Jovanović organizovali peticiju za sazivanje vanredne skupštine DS, zbog čega je Đilas pobesneo

BEOGRAD - Gori mu pod nogama.

U Demokratskoj stranci je praktično počela smena Dragana Đilasa s mesta predsednika te partije. Đilas je juče, gostujući na televiziji B92, izjavio da u DS postoji peticija za zakazivanje vanredne skupštine stranke, u čemu su najaktivniji Slobodan Homen i Vladislav Jovanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Da stvar bude gora, lider DS je naglasio da se sve to dešava u vreme dok „u prostorijama DS nema struje“ i poručio bivšem predsedniku demokrata Borisu Tadiću da, ako želi da se vrati, to konačno javno i kaže!

- Boris Tadić bi trebalo da iskreno kaže da li želi da bude predsednik stranke. Ako želi, neka kaže da želi, pa da vidi ima li većinu i da idemo na skupštinu - rekao je Đilas i dodao:

Ko će biti na vrhu

- Ako ne želi, a želi da pomogne, onda treba s mnogo više energije i aktivnije da govori ono što misli, bez obzira na to da li se mi slažemo - poručio je Đilas i dodao da u DS vlada demokratija i da „ljudi imaju pravo na svoje mišljenje“.

Tadić je u više javnih nastupa izrazio spremnost da ponovo preuzme rukovođenje strankom, ali nije eksplicitno potvrdio da je spreman da se kandiduje za predsednika. To juče nije želeo da potvrdi ni Kuriru, koji mu je ovo pitanje postavio u SMS poruci. Dilemu da li Đilas još ima podršku da vodi stranku nakon veoma loših rezultata stranke na lokalu trebalo bi da razreši sednica Glavnog odbora, koja je zakazana za 18. januar. Katastrofalni rezultati lokalnih izbora u beogradskoj opštini Voždovac, ali i u opštinama Odžaci i Kostolac pokazuju da građani ne žele Đilasa i DS. Ukoliko se svemu pridoda polarizacija u stranci, sve ukazuje da lideru DS gori pod nogama.

U prilog tome govori činjenica da on ne preza ni od niskih poteza kao što su ogovaranje vlasti kod evropskih zvaničnika. Naime, lider DS se juče sastao sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, kome se žalio da je „opozicija izložena medijskom progonu, posebno u svetlu predstojećih izbora“. Đilas je još rekao Davenportu da se u Srbiji sprovodi prljava politička kampanja i da se izbori održavaju u neregularnim uslovima, „koje karakterišu politički motivisana hapšenja i presuđivanje preko medija“.

Poziv u pomoć

Ni zamenik predsednika DS Bojan Pajtić, kao ni funkcionerka DS Tanja Pašić nisu sedeli skrštenih ruku. Oni su se založili da svake buduće izbore prate strani posmatrači i najavili da će se obratiti međunarodnim organizacijama poput Hjuman rajts voča.

Zorana Mihajlović

ĐILAS KOČI EVROPSKI PUT

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović kaže da lider DS Dragan Đilas „postupa antidržavno jer ne može da podnese da je SNS najzaslužniji za pregovore sa EU“.

- Đilas ne može da podnese činjenicu da je SNS upravo najzaslužniji za činjenicu da otpočinjemo pregovore sa EU i da je država sa SNS na čelu postigla najveći uspeh i hoće da zaustavi takav dalji evropski put Srbije - rekla je ona i dodala da je Đilas „sramota Srbije“.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.