Izvor: Blic, 09.Dec.2016, 01:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETPREMIJERA "HORA BEČKIH DEČAKA" U SVILAJNCU Peca, Irfan i Boda oduševili publiku

"Sat i po ovacija, aplauza, smeha", ukratko bi glasio izveštaj sa srpske pretpremijere predstave "Hor bečkih dečaka" večeras u Svilajncu.

Predrag Ejdus, Irfan Mensur i Boda Ninković igrali su lako, bez daha ostavljajući publiku, zabavljajući se na sceni. Beogradska premijera je u petak uveče u 20 sati u teatru Carte blanshe u Zemunu.

- Ovo je tragikomedija, komentar na život danas, ne samo u dijaspori, već i ovde. Igram čoveka koji je žrtva tranzicije. Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << snalazi se u promenama društvenog sistema, tranzicije iz socijalizma u kapitalizam. Ova vrsta kapitalizma je neka vrsta neorobovlasničkog sistema. Divljaju sve nepoštene i nelogične varijante. Čitave generacije gube poslove, moraju da se snalaze. Za ljude u godinama veoma je stresno i komplikovano snalaženje, posebno u inostranstvu, gotovo tragično - rekao je Ejdus o svom liku Ace.

Predstava je igrana po tekstu Miroljuba Nedovića u adaptaciji i režiji Mensura.

- Već treći, četvrti put sam u Svilajncu na "proveri" pred beogradsku premijeru. Svilajnac ima dobru salu, koje su retke u Srbiji. Kada bi u Srbiji bilo mnogo ovakvih sala, rekao bih da je Srbija počela da vodi brigu o kulturi, da se bar stvore prostori gde ćemo nešto da činimo sa sobom. Svilajnac je izgradio pozorišnu publiku, svet koji dolazi redovno na predstave, koji se priklonio pozorištu kao jednom od izlaza od sivila. Zato ćemo sa svakom novom predstavom dolaziti u Svilajnac da se proverimo - govori Mensur o odluci da Svilajnčani prvi vide novu predstavu.

- Svi se nalazimo se u situaciji da moramo da prihvatimo ono što nam se događa, inače bi izgubili zdrav razum. Ne treba pusti da sve prođe, ali doza, da se sve prebrodi nekim pozitivnim humorom, pozitnivnom energijom, je svojstvena srpskom narodu. Mislim da smo tako i preživeli - objašnajva on.

- Sala u Svilajncu spada u sam vrh u Srbiji po tehničkim uslovima za igranje predstava. Nema ništa lepše nego da ljudi na kvalitetan način provedu dva sata u pozorištu, čuju i vide živu reč, budu zadovoljni. Prezadovoljni smo večerašnjom predstavom. Našli smo vezu sa publikom i uspeli. Mogli smo i u Beogradu da pravimo premijeru, ali čovek koji vodi projekat je u dobrim odnosima sa Svilajncem, ponudio je i mi smo prihvatili sa velikom radošću. Uživali smo večeras, kao i publika - rekao je Ninković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.