PRETI OPASNOST: Smrtonosni azijski stršljenovi prete Evropi!

Izvor: Kurir, 18.Apr.2014, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRETI OPASNOST: Smrtonosni azijski stršljenovi prete Evropi!

Njihov otrov može izazvati alergijske reakcije, otkazivanje brojnih organa i smrt

Azijski stršljeni ozbiljno prete Evropi – u Francuskoj je zabeženo već šest mrtvih od posledica napada njihovih rojeva.

Stručnjaci pretpostavljaju da se iz Francuske šire i prema Velikoj Britaniji.

Za Britaniju je izdato i upozorenje stanovništvu da se pripaze jer azijski stršljeni sa sobom nose i smrtnu opasnost.

Azijski stršljeni Vespa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << velutina prvi su se put pojavili u Evropi 2005, ali se dramatično brzo množe i šire. Odbor britanskog parlamenta za okolinu je azijske stršljene stavio na crnu listu invazivnih vrsta.

Njihov otrov može izazvati alergijske reakcije, otkazivanje brojnih organa i smrt.

Azijski stršljen sličan je evropskom, ali je znatno veći – raste i do 5 cm. Imaju široke naranžaste glave i žaoku dugu 6 mm kojim mogu više puta ubrizgati velike količine moćnog otrova. Nastanjuju područja od Rusije, preko Kine i Japana do Indije i Šri Lanke.

Njihov otrov, baš kao i osinji i pčelinji, sadrži citolitički peptid koji oštećuje tkivo.

Kada je smrtno ranjen, stršljen ispušta feromone koji druge pripadnike roja pokreću u napad. Stoga je uništavanje njihovih gnezda izuzetno opasno.

Vrlo su agresivni predatori, a napadaju srednje i velike kukce poput pčela i drugih osa. Privlače ih jarke boje i miris ljudskog znoja. Posebno agresivni postaju kada ljudi trče.

(Aura.ba)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Opasnost! Smrtonosni azijski stršljenovi se šire po Evropi, u Francuskoj šest mrtvih

Izvor: Press, 19.Apr.2014, 16:02

Stručnjaci pretpostavljaju da se iz Francuske šire i prema Velikoj Britaniji.. Za Britaniju je izdato i upozorenje stanovništvu da se pripaze jer azijski stršljeni sa sobom nose i smrtnu opasnost.. Azijski stršljeni Vespa velutina prvi su se put pojavili u Evropi 2005, ali se dramatično brzo...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.