PREMINUO HEROJ Njegova tajna je bila dugo čuvana, sve do jedne TV emisije

Izvor: Blic, 03.Jul.2015, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMINUO HEROJ Njegova tajna je bila dugo čuvana, sve do jedne TV emisije

Jedan od najdirljivijih trenutaka u istoriji televizije dogodio se 1988. godine tokom jedne emisije na Bi Bi Si-ju u kojoj je gostovao Nikolas Vinton, čovek koji je 669 dece spasao od nacista. Voditeljka je u jednom trenutku pitala da li ima u ovom studiju neko ko duguje život tom čoveku, na šta je njih 20 je ustalo. Ser Nikolas Vinton preminuo je u sredu u 106. godini života, a ovo je njegova priča.

Nešto pre Božića predratne 1938, Nikolas Vinton iz Londona je trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da krene na zimovanje u Švajcarsku. U poslednjem trenutku je ipak odlučio da ode u Prag, i pomogne svom prijatelju, koji je spasavao Jevreje koji su bili progonjeni.

Kada je video u kakvim uslovima žive jevrejska deca, odlučio je da im pomogne. Učinio je sve što je mogao da što više dece spase, a zahvaljujući njemu jezivu smrt je izbeglo 669 dece, od kojih je njih 104 i danas živo.

Za ovo Vintonovo herojstvo se saznalo tek 1988. godine kada je njegova žena iznela u javnost njegove beleške sa fotografijama i spiskom svakog deteta kome je pomogao.

Iste godine Vinton je pozvan da gostuje u popularnoj britanskoj televizijskoj emisiji "That's Life". Povodom njegovog gostovanja producenti emisije su odlučili da mu prirede iznenađenje - prvi put nakon Drugog svetskog rata u istoj prostoriji su se ponovo našli Vinton i njegova "dečica".

Na snimku iz te čuvene emisije vidi se dobri Vinton, koji nije znao da je u studiju okružen sad već odraslim osobama koje upravo njemu duguju život, kome je ovaj predivan gest naterao suze na oči, a verujemo i svakoj osobi koja je odgledala ovaj video:

Tajnu o svom herojskom delu bi odneo u grob, da njegova žena nije na tavanu našla jednu sveščicu...

Preminuo Nikolas Vinton, "britanski Šindler" koji je spasao stotine jevrejske dece

- Ovo je bilo neverovatno iznenađenje za gospodina Vintona koji je totalno nepripremljen došao u studio ne sluteći šta ga čeka - rekla je Milena Grenfil-Bejns, žena koju je Vinton kao devojčicu spasao od nacista.

- Zaista je neverovatno da jedan čovek spase 669-oro dece, a da niko ništa o tome decenijama posle rata nije znao - izjavila je Rut Halova, još jedna osoba koja ovom hrabrom čoveku duguje svoj život.

- Niki, ja sam ponosna što sam tvoje dete - dodala je Rut.

Ukoliko želite da saznate više o britanskom Šindleru, pogledajte ovaj intervju koji je neposredno pre svoje smrti dao za BBC:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.