PREMIJER KATALONIJE: Referendum o nezavisnosti uskoro i zvanično

Izvor: Kurir, 21.Sep.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMIJER KATALONIJE: Referendum o nezavisnosti uskoro i zvanično

Katalonski parlament usvojio je u petak zakon koji poslanicima daje pravo da održe, kako su najavili, neobavezujuće konsultacije o nezavisnosti od Španije 9. novembra; Madrid kaže da je to kršenje Ustava

MADRID - Predsednik regionalne vlade Katalonije Artur Mas izjavio je danas da će "narednih dana" i zvanično zatražiti referendum o nezavisnosti te španske pokrajine.

Katalonski parlament usvojio je u petak zakon koji poslanicima daje pravo da održe, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << su najavili, neobavezujuće konsultacije o nezavisnosti od Španije 9. novembra.

"Taj zakon će biti iskorišćen narednih dana da se zakaže glasanje 9. novembra", rekao je Mas, preneli su španski mediji.

Španska vlada je već saopštila da bi time bio prekršen ustav Španije, a premijer Marijano Rahoj poručio je da samo centralna vlada u Madridu ima ovlašćenje da raspiše referendum o pitanjima koja se odnose na suverenitet zemlje.

Ustavni sud Španije doneo je odluku 25. marta 2014. da je najavljeno održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, planiranog za 9. novembar, neustavno, jer region "ne može jednostrano da raspiše referendum na kojem će samostalno odlučiti o svojoj integrisanosti u Španiju".

Dogovor o raspisivanju referenduma o suverenosti Katalonije postigle su 12. decembra 2013. separatistički nastrojene političke partije u Kataloniji i tada je dogovoreno da se glasanje održi 9. novembra ove godine.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.