POTRESNA ISPOVEST ROMSKE DEVOJČICE: Prodaju nas sa 12 godina!

Izvor: Press, 24.Okt.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTRESNA ISPOVEST ROMSKE DEVOJČICE: Prodaju nas sa 12 godina!

- Bila sam devojčica od svega 13,5 godina kada mi se život okrenuo naglavačke. Prisilno su me udali za nepoznatog čoveka, pa su moju đačku knjižicu sa odličnim uspehom zamenile šerpe i pelene - započinje svoju priču za „Alo!“ Danica Jovanović (37), jedna od malobrojnih Romkinja koja je uspela da se izvuče iz kandži negativne romske tradicije i posle sedam godina izađe iz nametnutog braka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Posle svega sam odlučila da nastavim školovanje i prošle godine sam diplomirala na menadžmentu, a zatim upisala i masters studije - kaže Danica, koja je, motivisana ličnim primerom, postala jedna od najaktivnijih zastupnica prava Romkinja i borac protiv svih oblika diskriminacije.

- Maloletnički i ugovoreni brakovi su i danas ukorenjena tradicija među Romima u Banatu, gde se devojčice udaju sa 12, 13 i 14 godina. Njima se trguje kao bilo kojom robom, a cena zavisi od staleža, pa ako su siromašni, daće je i za manje od 1.000 evra. Devojčica nema pravo izbora, ona je rođena samo da bi se udala, a kad se uda, postaje rob koji služi samo da radi, rađa decu i vrlo je često žrtva nasilja - objašnjava ona i dodaje da se neretko dešava i da porodice, pod izgovorom udaje, devojčice preprodaju i po nekoliko puta.
 

 
- Za pomoć nam se sada obratila četranestogodišnjakinja iz Vojvodine koju porodica protiv njene volje hoće da proda po drugi put. Na prvoj „udaji“ su zaradili nešto para, ali su verovatno u međuvremenu dobili bolju ponudu, pa su posle svega meseca dana provedenih kod mladoženje odlučili da je vrate - navodi samo jedan od primera predsednica Udruženja Roma iz Novog Bečeja.
Pomalo sa gorčinom, napominje i da se još seća svojih vršnjakinja čiji je životni san prekinut sa 12 godina.- Bliznakinje su i bile su odlični đaci. Želele su da se školuju, ali je porodica odlučila da je vreme da postanu neveste. Odvedene su negde preko, izrodile su decu i primorane su da kradu - govori Jovanovićeva, dodajući da nema precizne podatke o malim nevestama u Srbiji, ali i napominje da broj „prodaja“ raste sa porastom siromaštva.
Veliki problem, prema rečima Jovanovićeve, predstavlja i to što nadležne institucije, pozivajući se na običajno pravo, ne reaguju adekvatno na ovakve slučajeve. Uglavnom se, kako kaže, sve završava komentarom „ciganska posla“ i odmahivanjem glavom.Trpe nasilje jer ne znaju za bolje

Kao glavne razloge zbog kojih se žrtve ovog običajnog prava teško odlučuju da istupe iz prinudnog braka, Jovanovićeva navodi nepoznavanje osnovnih prava, kao strah i od osude zajednice. „Uglavnom trpe nasilje jer ne znaju za bolje“, kaže ona i napominje da aktivisti njenog udruženja obilaze romska naselja i upoznaju žene sa njihovim pravima, a tu su i da im pruže svu neophodnu pravnu i psihološku pomoć

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.