POTOPLJENI, OTROVANI, RAZRUŠENI Devet spektakularnih izgubljenih gradova

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTOPLJENI, OTROVANI, RAZRUŠENI Devet spektakularnih izgubljenih gradova

Tokom duge i bogate ljudske istorije, brojna carstva i gradovi nastajali su i iščezavali. Neke je sa lica Zemlje zbrisala neprijateljska vojska, neke majka priroda, dok su neka jednostavno - napuštena. Ipak, neka mesta su uspela da odole zubu vremena, i predstavljaju podsetnike koji govore više reči od svih istorijskih knjiga.

U središtu jedne od najužasnijih katastrofa u ljudskoj istoriji, koja se dogodila usled curenja reaktora u nuklearnoj elektrani u ukrajinskom Černobilju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalazio se i grad Pripjat.

Dvadeset godina nakon nesreće, grad i dalje stoji, s tim što u njemu više nema ljudi. Obrastao je mahovinom i travom, Pripjatom lutaju divlje životinje, koje su jedini stanovnici nekada naseljenog grada.

Grad koji je bio poznat pod nazivom Orlovo gnezdo vekovima je predstavljao neosvojivu tvrđavu, zahvaljujući tome što se nalazio na 1600 metara nadmorske visine, ukopan u planini Guluk Dagi, udaljen 30-ak kilometara od današnje Antalije. Čak je i Aleksandar Makedonski u svom osvajanju "taktički" odlučio da ovaj grad zaobiđe i trudi se da ga pokori. Ipak, grad je oko 200. godine pre nove ere ostao bez zaliha vode, nakon čega ga je stanovništvo jednostavno - napustilo.

Rimski grad Baia predstavljao je starovekovnu verziju Las Vegasa - bio je to grad hedonizma, provoda, banja i uživanja. Nakon pada Rimskog carstva, grad je propao i ubrzo bio napušten, da bi vremenom, usled prirodne katastrofe bio potopljen. Danas se nalazi u Napuljskom zalivu, a veći deo je potopljen. Turisti mogu da ga vide pomoću brodova sa staklenim dnom, kojima se ovo istorijsko mesto obilazi, a oni sa malo više avanturističkog duha mogu da uskoče u ronilačko odelo i obiđu nekadašnju prestonicu uživanja.

Jedna od najvećih misteriji afričke arheologije, grad Gedi bio je jedan od najnaprednijih u Africi i svetu uopšte. Nalazio se na samoj obali Kenije. Ono što je otkriveno je da su se pre više od 600 godina u ovom gradu nalazili toaleti kakve danas imamo, u kojima se povlačila voda. Ipak, kao i većinu velikih gradova, i Gedi je od naprednog završio kao napušten. Tako je već par vekova.

O ovom gradu se možda i najmanje zna. Nekada rival Konstantinopolju i Istanbulu, Ani je u Starom veku naseljavalo više od 200.000 stanovnika.

Zanimljivo je da se u ovom gradu nalazio neobično veliki broj crkava, čiji ostaci i danas stoje. Ipak, pre oko 500 godina grad je opustošen, a ruševine su zaštićene zakonom i predstavljaju kulturnu baštinu Turske.

Divan gradić u unutrašnjosti Rumunije, sa prelepim jezerom i pejzažima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Takva je bila Gemana, sve dok 1978. godine nije otkriveno da leži na velikoj količini bakra. Tadašnja vladajuća struktura na čelu za ozloglašenim Čaušeskuom raselila je čitavo stanovništvo i potopila grad tako što je u jezero ulila veliku količinu toksičnog materijala, radi lakše eksploatacije bakra.

Tonis-Heraklion bio je jedna od najvećih svetskih luka i najrazvijeniji grad Egipta, sve dok pre 2.200 godina nije potonuo. Danas se nalazi na dnu Mediterana. Grad su ponovoo otkrili francuski arheolozi, na pet kilometara udaljenosti od obale Egipta.

Među poprilično očuvanim ruševinama nalaze se drevne statue visine oko 5 metara, kao i brojni sarkofazi i ogroman hram, u kojem se se Egipćani molili svojim bogovima.

Arhipelag koji se nalazi u Mikroneziji, pod nazivom Nan Madol, sastoji se od više od 100 ostrva koje su napravili - ljudi. Podignut pre više od 800 godina, danas je potpuno napušten.

Gradić čije ime u prevodu znači "Nikad potonuo", nalazio se tik pored Njujorka, čiji je deo kasnije i postao. Osnovan je 1798. godine, a u njemu je živelo oko 2.000 ljudi. Onda, 1953. godine, gradske vlasti u Njujorku odlučile su da im treba veštačko jezero. Izbor je pao na Neversink, koji je potopljen, i danas je zapravo - jezero.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.