PORUKA DRŽAVE Račune plaćaju samo naivčine

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORUKA DRŽAVE Račune plaćaju samo naivčine

Mirjana Kuzmanović (66) iz Sremske Kamenice preplakala je juče pre podne jer se u životu nije osećala tako poniženom. (+)

Dve, ne jednu, već dve pretplate za RTS je redovno plaćala. Jednu u kući u kojoj živi i drugu u onoj koju je nasledila, iako je prazna, a nema ni struju. I sve to od 16.000 dinara penzije.

- Došao sin kući i pita me što plačem. Pa, plačem zato što sam izigrana. Složio se sa mnom, kaže, ispali smo budale. Poštovali smo državu i zakon. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ma, ne mogu sebi da oprostim što sam im sve plaćala, u momentu mi se ne živi - kaže ona.

Parlament će do kraja nedelje usvojiti novi set medijskih zakona koji, između ostalog, ukida pretplatu za RTS na godinu i po dana, nakon čega će biti uvedena obavezna taksa.

(+)

Dug koji je napravilo 1,9 miliona građana Srbije ne plaćajući pretplatu možda nikad neće biti naplaćen. Tome se neplatiše i nadaju. Ispali su pametni. Pretplata za RTS nije jedina neuređena oblast kod nas gde se jasno vidi da je interes pojedinca daleko iznad opšteg interesa, kaže sociolog Dragan Koković.

- Opraštanjem dugova naša država šalje poruku da je neuređena i da se tako može - kaže Koković.

Pročitajte još POŠTENJE SE NE ISPLATI Redovne platiše namagarčene, država prašta dug za pretplatu

Sve je krenulo sa otkupom stanova devedesetih godina. Onaj ko se zaleteo platio je svaki kvadrat po tržišnoj ceni, a ko je sačekao, otkupio ga je za deset tadašnjih maraka. Nastavilo se sa pravim bumom nelegalne gradnje. Kad je broj nelegalno izgrađenih kuća narastao na kritičnu masu, država je morala da reguliše, ali nije znala kako, pa je lutala od zakona do zakona, od 10.000 evra (i opet se neko zaleteo i platio) do nule (za one koji su “mudro” čekali).

Brojni su drugi primeri gde se toleriše neplaćanje računa. Svedoci smo da se maltene na svakih pola godine vrši reprogram dugova za struju i komunalije i bukvalno se mole građani da pristanu da plate dug na rate. U RTS-u razmišljaju da predlože dužnicima da dug izmire na 18 rata bez kamate.

V.d. direktora RTS Nikola Mirkov, upitan da li je sa moralnog stanovišta u redu da jedni plaćaju a drugima opraštaju, neodređeno je rekao: „Kako god da vam odgovorim, nije dobro za moju kuću“.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.