PLUTONOVO SRCE Naučnici začuđeni novim fotografijama patuljaste planete

Izvor: Blic, 13.Sep.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PLUTONOVO SRCE Naučnici začuđeni novim fotografijama patuljaste planete

NASA je objavila najnovije fotografije Plutona koje prikazuju njegovu površinu još detaljnije. Naučnici nisu mogli na da zamisle da je Pluton ovoliko složen koliko novi podaci pokazuju.

Jedna od novih fotografija pokazuje jedan zumirani deo Tombo regije, gornji desni deo Plutonovog srca.

Letelica "Novi Horizonti" napravila je ove fotografije sa 12.500 kilometara udaljenosti od patuljaste planete.

Neke od prvih fotografija naučnike su dovele do zaključaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je Pluton ledena planeta sa planinama leda i azotnim snegom.

A sada, kad su stigle detaljnije fotografije površine Plutona, naučnici mogu da se posvete dubljem proučavanju ove sićušne planete.

Informal map of Pluto. The IAU doesn't like the names, because we didn't ask them first. Bah! pic.twitter.com/017RrjVgYJ

- Pluton pokazuje raznolikost relefnih oblika i veoma složene procese drugačije od svih koje smo videli u Sunčevom sisetmu - rekao je Alan Stern, vodeći naučnik u misiji "Novi horizonti".

Poslednji snimci otkrivaju oblast sa velikim brojem kratera, dok su ostale površine na Plutonu iznenađujuće glatke - što ukazuje na to da se mlađa površina uglačala geološkom aktivnošću. Oblast sa kraterima je najstarija regija Plutona koja je do sada posmatrana.

Najstarija oblast na Plutonu graniči se sa najmlađom, koja je neformalno nazvana Sputnjikova ravnica, što je leva polovina srcolike oblasti.

Naučnici pretpostavljaju da je glatka površina svetle boje u oblasti Sputnjikove ravnice azotni sneg. Sada je stigla i detaljnija fotografija ove oblasti, koja se nalazi tik uz krater. Fotografija obuhvata površinu od 1.600 kilometara.

 A deo sa kraterima sam pokriva površinu od 350 kilometara u širini.

- Mogu se videti mračna drevna regija sa kraterima, svetla, glatka geološki mlada terirtorija; planina, kao i grebeni koji liče na dine. A videti dine, ako su to dine, na Plutonu bilo bi totalno ludo, jer je danas Plutonova atmosfera veoma retka. Ili je Pluton u prošlosti imao gušću atmosferu ili se radi o nekim procesima koje još ne shvatamo - kažu iz NASA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.