PISA testiranje (ni)je ugroženo

Izvor: RTS, 24.Apr.2014, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PISA testiranje (ni)je ugroženo

Srbija kasni sa probnim testiranjem učeničkih postignuća, tj. probnim PISA testom. Upućeni misle da će, zbog takve neažurnosti nadležnih, naši đaci ostati van redovnog PISA testiranja sledeće godine. Iz ministarstva obećavaju da će učenicima omogućiti da budu deo tog međunarodnog istraživanja.

Učenici medicinske škole "Nadežda Petrović" učestvovali su na tri od četiri PISA testiranja u Srbiji.

"Bilo je baš lako, bilo je osnovnih tema, najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pitanja o porodici, koliko se sećam, i bilo je baš lako, ništa stresno", kaže učenik Teodor Aleksa Lazić.

I Nikoleta Popović kaže da su uglavnom bila laka pitanja, samo je kod nekih trebalo malo više da se razmisli.

Da li je stvarno toliko bilo lako - odgovor daju poslednji rezultati - Srbija je ispod evropskog proseka.

Radica Stojanović, direktorka Medicinske škole "Nadežda Petrović" kaže da su pojedini rezultati iznad proseka. "Za našu školu rezultati naučne pismenosti i čitalačke pismenosti su iznad proseka, dok matematičke pismenosti, ono što je i očekivano za medicinsku školu, su ispod proseka", kaže Stojanovićeva.

Po pravilu, probno testiranje radi se u aprilu i početkom maja i tada se učenici upoznaju sa težinom zadataka. Kako još nisu počele pripreme, naši đaci testove će videti tek u sledećoj školskoj godini.

"Nisu ispunjeni različiti preduslovi i administrativni i logistički... prevođenje testova, formiranje uzorka, nisu još obavljeni", kaže nacionalna koordinatorka PISA istraživanja Dragica Pavlović Babić.

Ugovor između institiuta za psihologiju i ministarstva, za realizaciju istraživačkog ciklusa za 2015, kaže Pavlović Babić, nije potpisan tako da Institut nije započeo s poslovima pripreme istraživanja.

U Ministarstvu prosvete tvrde da se sa probnim testiranjem kasni jer još nije raspisan teneder za organizatora istraživanja.

"To je jedna činjenica, druga je to što smo dogovorili pre svega i ja lično na ministarskoj konferenciji sa gospodinom Šulerom iz OECD-a iz Pariza gde su oni obećali da ćemo mi u svakom slučaju učestvovati i ukoliko ne sprovedemo probno testiranje da možemo da ostanemo kao aktivni učesnici u testiranju", ističe pomoćnik ministra kulture Ljubiša Antonijević.

Međunarodno PISA testiranje postignuća učenika u Srbiji nije ugroženo i biće realizovano i u ciklusu 2015. godine, najavio je državni sekretar Ministarstva prosvete Muhedin Fijuljanin.

On je istakao i da će probni PISA test biti u maju ove godine.

Važno je da i đaci iz Srbije provere takozvano upotrebljivo znanje, jer na osnovu rezultata može da se postavi dijagnoza obrazovnog sistema.

Predsednici Nacionalnog prosvetnog saveta Desanki Radunović se čini smo u tu situaciju došli zbog "neopisanog javašluka ljudi koji su trebali na vreme to da organizuju".

"Moram da kažem da sredstva koja su potrebna da se to ostavri su manja od 300 hiljada evra za kompletnu organizaciju i realizaciju tog PISA testiranja u jednom ciklusu. Znači nisu neka velika sredstva, čak ni za nas", kaže Radunovićeva.

PISA međunarodno testiranje sprovodi se svake tri godine, a učestvuju đaci od 15 godina. Njime se meri koliko učenici kritički razmišljaju i kako stečena znanja primenjuju u svakodnevnom životu. Srbija u ovom testiranju učestvuje od 2003. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.