PEKARIMA PUNE RUKE POSLA: Slavski kolač se mesi, ali ne kod kuće

Izvor: Press, 22.Nov.2014, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PEKARIMA PUNE RUKE POSLA: Slavski kolač se mesi, ali ne kod kuće

Beogradski pekari poslednjih nekoliko dana imaju pune ruke posla, porudžbine stižu sa svih strana. Cena se kreće od 350 do 400 dinara – kilogram. Kupci traže da ga zamese sa svetom vodicom.
SEZONA praznika zaštitnika porodica polako se zahuktava današnjom proslavom Aranđelovdana. Za pristojnu slavsku trpezu štedi se mesecima da bi gosti mogli da budu počašćeni kako dolikuje, a na svakom stolu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << uz sveću, žito i čašu vina, neizostavan je i kolač.

Beogradske pekare posebno se pripremaju za dane praznovanja. Neke više, druge manje, ali porudžbina za slavske kolače ni ove godine ne manjka. Mušterijama izlaze u susret u svim zahtevima, pa čak i da pripreme kolač za isti dan.



- Praksa je da narudžbine primamo dan ili dva unapred, ali dešava se da mušterije dođu i zamole nas da ga umesimo istog dana - kaže prodavačica iz pekare „Taze“. - Da bismo im u tom slučaju izašli u susret neophodno je da nas pozovu ili da dođu kod nas najkasnije do podneva.

Za kilogram kolača potrebno je izdvojiti od 350 do 400 dinara. Neke pekare u ponudi imaju različite veličine, pa u zavisnosti od toga varira i cena. U „Poemi“ pripremaju slavske kolače od kilogram, kilogram i po ili dva.

Poslednjih dana zatrpani smo narudžbinama - kažu iz „Poeme“. - Osim slavskog kolača, kod nas mogu da se naruče i žito i sitni kolači, ali neretko dolaze i po kiflice i pitice.

Mušterije uglavnom nemaju posebne zahteve i prihvataju ponudu majstora, ali ima i izuzetaka.

- Pre neki dan gospođa je donela svetu vodicu iz crkve i zamolila nas da testo umesimo njome - prepričava prodavačica iz pekare „Toma“. - Takođe, ponekad traže da kolač bude napravljen od testa sa suvim grožđem, ali za naše ukrase od testa, poput ptičica i pečata, nemaju primedbe.

U MARKETIMA JEDINO SITNI

ZA RAZLIKU od pekara koje su u uobičajenu ponudu peciva uvrstile i slavski kolač, u supermarketima ih nema. Ipak, kutije sitnih kolača, kako posnih tako i mrsnih, moguće je pronaći u gotovo svim većim prehrambenim objektima, baš kao i veliki izbor torti.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.