PAPRENA PLANETA Jedan čovek na Marsu koštaće MILIJARDU dolara

Izvor: Blic, 01.Sep.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPRENA PLANETA Jedan čovek na Marsu koštaće MILIJARDU dolara

Formiranje naselja sa samo šest stanovnika na Crvenoj planeti koštalo bi, prema najnovijim procenama, oko šest milijardi dolara.

Organizacija „Mars jedan“, koja planira da kolonizuje komšijsku nam planetu, procenila je da bi do 2027. godine tamo moglo da živi šest ljudi.

Do 2020. „Mars jedan“ planira da u orbitu Crvene planete lansira satelit za komunikaciju koji bi trebalo da pripremi teren. Takođe, u istom periodu na Mars bi trebalo da se spusti i prva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << letelica.

U naredne dve godine, organizacija planira da lansira i drugi satelit i mali rover.

Ukoliko sve bude išlo prema proračunima, „Mars jedan“ će 2024. poslati šest teretnih svemirskih brodova natovarenih celokupnom opremom neophodnom za konstrukciju naselja.

Najzanimljiviji deo misije zakazan je za istu godinu, kada bi na Mars trebalo da slete dva astronauta čiji bi zadatak bio da osnuju koloniju. Još četvoro ljudi sleteće na ovu planetu do 2027. godine.

Ipak, eksperti koji su prisustvovali konvenciji o Marsu nazvali su taj plan nemogućim smatrajući da bi se troškovi formiranja takve kolonije drastično povećavali.

Kako su procenili studenti čuvenog Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), svako novo lansiranje koštalo bi oko četiri milijarde dolara.

U međuvremenu, na spisku putnika koji se nalaze u najužem izboru da učestvuju u pionirskoj misiji naseljavanja Marsa nalazi se i srpska naučnica Ljubinka Nikolić (51), koja je ranije za „Blic“ izjavila da je presrećna zbog mogućeg odlaska u svemir.

- Crvena planeta će biti naredni dom ljudi, a nadam se da ćemo ovog puta uspeti da prođemo bez ratova - rekla je Ljubinka.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.