Ozbiljno upozorenje: Zbog globalnog otopljavanja moguće širenje zaraznih bolesti

Izvor: Telegraf.rs, 19.Mar.2017, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ozbiljno upozorenje: Zbog globalnog otopljavanja moguće širenje zaraznih bolesti

Globalno zagrevanje doprinosi zagađenju vazduha i promenama staništa komaraca koji prenose zarazne bolesti, kao i porastu broja obolelih ljudi, upozorila je grupa američkih medicinskih udruženja u izveštaju objavljenom ove nedelje.

Grupa "Medical Society Consortium on Climate and Health" (Medicinsko društvo i konzorcijum za klimatske promene i zdravlje), koja predstavlja više od polovine medicinskog korpusa u Sjedinjenim Državama, navodi da se pogoršava stanje sa astmom, učestalija >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << su plućna i srčana oboljenja, a šire se i zarazne bolesti.

Cilj ovog udruženja i njihovog izveštaja je pokrenuti kampanju kojom će se podstaknuti donosoci odluka da bolje shvate opasnosti klimatskih promena za javno zdravlje kako bi se s njima suočili. Neke od mera su ubrzani prelaz ka čistim obnovljivim izvorima energije kao i promene navika Amerikanaca koje treba podsticati da se manje voze automobilom, a više biciklom ili da hodaju.

Foto: AP/Tanjug

- Klimatske promene činie nas bolesnijima. Lekari svuda u svetu to konstatuju. Najpogođenija će biti deca, ali i starije osobe, siromašni, crnci i osobe koje pate od hroničnih bolesti - kaže dr Mona Sarfati, koja je na čelu konzorcijuma 11 velikih profesionalnih medicinskih udruženja.

Izveštaj naslovljen "Medicinska uzbuna! Promena klime šteti našem zdravlju" biće podeljen članovima Kongresa, u kojem većinu čine republikanci, a upravo je među njima najveći broj klimatoskeptika. U dokumentu se navode opasnosti po zdravlje pluća i srca i upozorava na rast broja požara i ozagađenja, što je sve povezano s globalnim zotopljavanjem. Upozorava se i na pogubne učinke toplotnih udara koji postaju sve češći.

Autori citiraju porast zaraza koje se prenose krpeljima, kao što je Lajmska borelioza, zatim na bolesti koje prenose komarci kao što su bolest zapadnog Nila, groznica denga i zika. Zbog klimatskih promena, meteorološke pojave kao što su uragani i suše postajaće verovatno sve češće i sve razornije, što bi moglo nepovoljno uticati na mentalno zdravlje, upozorava se u izveštaju.

(Telegraf.rs/ Hina)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.