Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovog ponedeljka uz "Blic" poklon knjiga – Priče iz 1001 noći

Za vaše dete i dete u vama, 29. avgusta poklon knjiga "Priče iz 1001 noći". Kao duh iz lampe pred vašim očima izniknuće tajnoviti svet sultana i kalifa.

Hiljadu i jedna noć je zbirka priča sabrana u periodu od preko hiljadu godina, od strane raznih autora, prevodilaca i naučnika. Poznata je još pod imenima 1001 noć, Arapske noći, 1001 arapska noć.

Jezgro priča potiče iz ere persijske dinastije Sasanida i tadašnje knjige "Hiljadu mitova". To je bila kolekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << folklornih priča sakupljenih sa prostora Persije i Indije. Za vreme abasidskog kalifata Haruna el Rašida (786—809.)

Bagdad postaje veliko i bogato mesto, gde su se stekli trgovački putevi sa svih strana sveta, Kine (svileni put), Indije, Afrike i Evrope.

Tada su se na jednom mestu pričale priče sa svih strana sveta, koje su bile kasnije zapisane u jednoj knjizi. Vjeruje se da je te priče preveo i zapisao poznati arapski propovjednik Abu abd-Alah Mohamed el-Gašigar u 9. veku. Uvodna priča sa Šeherezadom dodana je kasnije u 14. veku, da bi tako priče dobile povezanu strukturu. Prvo novije izdanje je bilo u Kairu (Egipat) 1835. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.