Ovo su najstarije fotografije u istoriji ove discipline

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo su najstarije fotografije u istoriji ove discipline

Kada je početkom 19. veka izumljena, fotografija je brzo postala popularna što zbog toga što je na sebi čuvala bitne istorijske trenutke, što zbog toga što su ljudi na njoj mogli da se vide iz potpuno drugačijeg ugla. Ovo su prve napravljene fotografije.

Prvu fotografiju na svetu napravio je Žozef Nisefor Nijeps 1826. godine. Nijeps je fotografisao stojeći na prozoru na spratu svoje kuće u Burgonji u Francuskoj. Fotografija je napravljena procesom heliografije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prvu fotografiju u boji napravio je matematički fizičar Džejms Kler Maksvel 1861. godine. Fotografisao je zapravo Tomas Saton, ali je Maksvel fotografiju pripisao sebi zbog toga što je on naučno zaslužan za to što je nastala. Na fotografiji je trobojna mašna.

Nasini fotografi napravili su prvu fotografiju lansiranja Kejp Kanaverala u julu 1950. godine. Tada je lansirana raketa "Bumper 2".

Prva digitalna fotografija napravljena je 1957. godine, čak 20 godina pre nego što je Kodak napravio prvu digitalnu kameru. Fotografija je zapravo nastala digitalnim skeniranjem fotografije napravljene na filmu.

Prvu fotografiju ljudskog bića napravio je Luj Dager. Ekspozicija je trajala oko sedam minuta, a fotografija koja je dobila ime "Bulevar hrama" prikazuje jednu parisku ulicu. Tom prilikom fotografisane su i osobe koje su se nalazile na ulici, iako se većina njih ne vidi, jer nisu mirovali. Ipak, jasno se vidi čovek koji čisti cipele, a detaljnijim posmatranjem mogu se uočiti još neke osobe.

Prvi "selfi" na svetu napravio je Robert Kornelijus u Senter Sitiju u Filadelfiji 1839. godine. On je podesio kameru, a onda seo ispred nje na jedan minut, pa je ustao i prekrio sočivo.

Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona 1860. godine. Napravljena je iznad Bostona na visini od 600 metara. Fotograf koji ju je napravio, Džejms Valas Blek, nazvao ju je "Boston, onakav kakvim bi ga videli orao ili divlja guska".

Prvu fotografiju sunca napravili su francuski fizičari Ipolit Fizo i Leon Fuko 2. aprila 1845. godine. Fotografija je nastala procesom dagerotipije.

Prvu fotografiju iz svemira napravila je raketa V-2#13, koja je lansirana 24. oktobra 1946. godine. Ona prikazuje Zemlju iz svemira.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.