Izvor: Kurir, 23.Nov.2014, 20:27 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ovo su najčešće greške u pripremi prženica
Na putu do savršenih prženica nalaze se neke uobičajene greške. Evo kako da ih izbegnete
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Pohovan hleb je odličan izbor za doručak ili večeru i odlično se slaže s raznim namazima. Moguće je da u pripremi ovog klasičnog jela ipak pravite neke greške, pa vam prženice budu previše masne ili suve, zagore ili budu gnjecave.
Ovo su najčešće greške u pripremi prženica.
1. Dodajete previše >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << mleka
Nemojte preterivati u dodavanju mleka jajima. Tako se jaja neće dobro ispržiti, pa ćete dobiti gnjecave prženice. Najbolje prženice su one koje imaju suvu površinu i hrskave krajeve.
2. Ne mešate dovoljno jaja i mleko
Sigurno ne želite da se na prženicama jasno vide delovi belanaca. Zbog toga dobro promešajte jaja, stavite malo mleka i začine.
3. Ne birate pravi hleb
Ako su vam kriške hleba previše tanke mogu da se raspadnu u toku utapanja u mešavinu jaja i mleka. Ukoliko su predebele, sredina kriški neće upiti smesu od jaja. Zato je dobro da vam kriška hleba bude debljine do 2 centimetra.
4. Ne umočite hleb dovoljno
Nemojte samo na brzinu umočiti hleb pre prženja. Potrebno je da dobro upije jaja kako bi prženica bila mekana i sočna iznutra.
5. Pržite na previše slaboj ili prejakoj temperaturi
Ako je temperatura prejaka, prženice će biti hrskave spolja, a unutra se neće dovoljno ispržiti. A ako pržite na niskoj temperaturi, hleb će se isušiti i nećete dobiti sočne prženice.
6. Ne zagrejete ulje dovoljno
Kada spustite prženicu u ulje koje nije dovoljno vrelo, smesa s jajima će se razliti i dobićete prženice ne baš lepog oblika. Kada je temperatura odgovarajuća, jaja će odmah požeti da se prže.
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
Kako da napravite sočne ćevape
5 grešaka u pripremi pečenog krompira
7 trikova za dobro testo
Kako da ispečete savršen pomfirt u rerni
6 saveta za savršene kolače koji se ne peku