Ovo srpsko mesto je bilo CENTAR UZGAJANJA KONOPLJE, ali nisu je koristili za ono što mislite

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo srpsko mesto je bilo CENTAR UZGAJANJA KONOPLJE, ali nisu je koristili za ono što mislite

Uživaoci marihuane koja je danas ilegalna verovatno ne znaju da je Srbija nekada bila evropski centar za uzgajanje konoplje

Srbija je nekada bila evropski centar za uzgajanje konoplje, ali ne u onom smislu u kome bi možda današnji uživaoci marihuane pomislili.

Evropski centar za uzgajanje konoplje u vreme vladavine habzburške monarhinje Marije Terezije bilo je vojvođansko mesto Odžaci. Konoplja se tada uzgajala u čisto industrijske svrhe za izradu konopaca, tkanine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << platna, hartije, odeće i građevinskih materijala.

Konoplju su prvi u Odžacima počeli da uzgajaju Turci. Oni su je po svojoj tradiciji gajili prvesntveno za uživanje u vidu opijata, a tek su ponešto koristili u industrijske svrhe.

Turci su ubrzo po dolasku u Vojvodinu uvideli da je zemlja oko Odžaka savršena za uzgajanje konoplje zbog svoje vlažnosti. Leva pritoka Dunava Mostonga često je plavila to područje i stvarala savršene uslove za gajenje biljke koja se još naziva i kanabis ili marihuana.

Kasnije su konoplju nastavili da u 18. i 19. veku uzgajaju nemački kolonisti, ali isključivo u industrijske svrhe. Proizvodnju je inicirao baron Kotman koji je prvi izvestio Beč da u Odžacima konoplja uspeva gde god da se zasadi.

Baron Kotman je okupio proizvođače kudelje, obezbedio im sredstva za radi i obavezao se da će od njih redovno otkupljivati 5.000 lakata tkanine na godišnjem nivou. Proizvodnja se vrlo brzo omasovila, a Odžaci su postali evropski centar konoplje za proizvodnju kudelje.

Porodica Ertl 1907. godine otvara u Odžacima jednu od najvećih evropskih fabrika za preradu kudelje i proizvodnju užadi. Fabrika je na početku imala 200 zaposlenih, a 1929. godine taj broj je porastao na 800. Proizvodnja se vremenom širila, pa su osim užadi počeli da se prave i jutani tepisi, a na kraju čak i svilena tkanina.

Tradicija proizvodnje kudelje i danas postoji u Odžacima, ali ne tako masovno. Ratarska proizvodnja postala je vremenom glavna privredna grana u ovom mestu. Žitarice na ovom podneblju uvek uspevaju zbog čega su se meštani mahom preorjentisali na njih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.