Ovo je spomenik koji će u Beogradu biti podignut srpskim i ruskim vojnicima

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je spomenik koji će u Beogradu biti podignut srpskim i ruskim vojnicima

Spomenik ruskim i srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu biće podignut na Kalemegdanu, u blizini Savskog šetališta.

Spomenik ruskim i srpskim vojnicima poginulim u Prvom svetskom ratu sa postamentom poklon je Centra Nacionalne Slave Rusije i Fonda Andreja Prvozvanog, koji su i pokrenuli inicijativu, u okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

" U ruskom i srpskom društvu uspomene na Prvi svetski rat imaju karakter vodećih istorijskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << događaja za ruski i srpski narod u 20. veku. Ruska pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu jedna je od najvećih pomoći kraljevini Srbiji u Velikom ratu. Rusija je ušla u rat kako bi zaštitila Srbiju a sama nije bila spremna za rat", piše u obrazloženju odluke koju su juče usvojili odbornici Skupštine grada.

Iz poštovanja prema onima koji su u ovom periodu istorije nesebično dali sebe i zadužili nas svojim herojskim podvizima, Beograd njima u čast ovim spomenikom čuva sećanje na njihov ogroman doprinos, odluka je beogradskih odbornika.

Spomenik bi trebalo da bude postavljen u blizini Spomenika Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, a saglasnost za to su dali i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada, Urbanistički zavod, i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.