Ovo je jedina PRAVA ISTINA kako da pomognete osobi koju je UPRAVO UDARILA MUNJA!

Izvor: Telegraf.rs, 26.Jul.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je jedina PRAVA ISTINA kako da pomognete osobi koju je UPRAVO UDARILA MUNJA!

Tokom letnjih meseci, kada su češće grmljavine, a više ljudi na otvorenom zbog lepog vremena, i rizik od udara munje je veći. Pored toga što je neophodno znati šta treba učiniti kako biste izbegli udar ove prirodne nepogode, još je bitnije šta učiniti ako nekog udari munja kako bi mu se ukazala prva pomoć. 

Direktan udar groma u čoveka, koji ima otpor tela između 500 i 1000 oma, uzrokuje, visoki napon u telu reda veličina oko 100 kV. Taj visoki napon uzrokuje naponski >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << proboj po površini tela, preko kojeg teče najveći deo električnog toka, izazivajući povrede i druga oštrećenja u organizmu.

Pri udaru groma pojave su iste kao i pri električnom udaru. Osoba se onesveti, a kada dođe k sebi, ne seća se šta se dogodilo. Zatim nastupaju grčevi mišića celog tela i buncanje, posle čega ostaju oduzeti neki delovi tela. Ako je udar groma bio jak, smrt nastupa od grčeva mišića za disanje. Uzrok ovome su pojave na mozgu usled sitnih krvarenja i oštećenja moždanih ćelija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM, pixabay.com

Ukoliko ne dođe do smrtnog ishoda, povrede mišića ili živaca se nakon nekoliko sati ili dana spontano gube, ali se kod povređenog javljaju glavobolja, opšta mlaksalost, bolovi u mišićima i izražena razdražljivost.

S obzirom na sve ovo, ako je nekog udarila munja, potrebno je, pre svega, odmah pozvati hitnu pomoć.

Pošto se žrtvi udara groma bez problema može odmah pristupiti, pre dolaska hitne pomoći poželjno je uraditi renimaciju odnosno masažu srca. Jer, munja može u trenutku da zaustavi njegov rad.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ako je osoba samo onesvešćena a diše, treba staviti u bočni položaj.

Takođe, trebalo bi proveriti da li žrtva ima druge povrede poput preloma, rana i opekotina, i njih odmah sanirati.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Inače, posle udara munje niko se u potpunosti ne oporavi. Šta više, neke osobe imaju probleme tokom celog života. Suočavaju se sa poteškoćama sa spavanjem ili glavoboljama.

Sezona grmljavina traje od aprila do novembra u mnogim područjima, a ona se najčešće javlja u periodu od 16 do 18 časova.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.