Ovo je gospodin Džomba o kom govori Vučić

Izvor: Blic, 01.Avg.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je "gospodin Džomba" o kom govori Vučić

Protiv ugovora sa Arapima o zakupu srpskih njiva bune se ljudi koje je okupio tajkun Nikola Džomba, rekao je juče premijer Aleksandar Vučić. Ko je Džomba o kojem premijer govori? Aleksandar Vučić na jučerašnjoj sednici Parlamenta

Nekadašnji finansijer Fudbalskog kluba Hajduk iz Kule, veliki zakupac državne zemlje, u tom gradu pominje se kao ključni centar moći, a često je viđan kako prati sednice SO Kula okružen opštinskim funkcionerima.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još Vučić: Ljude koji se bune protiv ugovora sa Arapima okuplja tajkun, gospodin Džomba

On se pominje kao ključni razlog zbog koga je krajem prošle godine vladajuća većina SNS-SPS-DSS-URS tokom hitne sednice naprasno povukla najavljeni plan izdavanja pod zakup državnih oranica za 2012. i usvojila inicijativu „grupe zakupaca“ da im se zbog štete od suše produži zakup na tri godine bez licitacije. U ime „grupe zakupaca“, čija je inicijativa stigla pred odbornike iako nije bila zavedena u pisarnici, odbornicima se obratio lično Nikola Džomba.

Nikola Džomba

On je i razlog zbog koga je u aprilu raspušten lokalni odbor SNS. Naime, lokalni zakupci su se uz pomoć lokalnog odbora SNS usprotivili odluci da određene parcele u kulskom ataru izuzme iz podele prema prečem pravu zakupa, na šta je centrala SNS iz Beograda burno reagovala i raspustila odbor.

Srpsko preduzeće

Odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije, Vučić je istakao da su Ujedinjeni Arapski Emirati jedina zemlja koja je Srbiji dala značajniju količinu novca, veću nego Bosni i Hercegovini.

- Hvala im. Pokažite mi zemlju koja nam je dala 15 miliona evra. Pokažite mi! Je l‘ treba da pljujemo na naše prijatelje? - rekao je Vučić i naveo da nije tačno da je zemlja data u zakup Arapima po ceni od 6.000 evra po hektaru.

- Davali smo po 10.000 i 7.000 evra, ali mi smo vlasnici 20 odsto, pa je prava cena 12.000 i 8.400 evra. Ali oni (Arapi) ne mogu da prodaju tu zemlju, ni da stave hipoteku. Mi tu imamo zlatni glas. Oni imaju obavezu da ulože još 4.000 evra po hektaru, pa cena ide na 16.000 evra i 12.400 evra - rekao je premijer Srbije, i dodao da oni neće dobijati subvencije na zemljište, da će sigurno imati “četiri i po do pet puta veće prinose po hektaru nego mi”.

„Er Srbija“ je srpsko preduzeće i Srbija je ta koja njime upravlja, odgovorio je Vučić na pitanja poslanice Olgice Batić. On je rekao da su i Srbija i arapski partner uložili po 40 miliona, što je bilo neophodno za nove avione i flotu.

Odgovarajući na pitanje poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, Vučić je kazao da ugovor s „Fijatom“, nažalost, neće biti objavljen.

- To je ugovor na koji je država Srbija potrošila najviše novca i da smo ga kojim slučajem mi potpisali, bili bismo optuženi za najveći kriminal - rekao je Vučić.

Za ugovor s „Etihadom“ Vučić je rekao da u Vladi nema lopova i da će se ponositi objavljivanjem ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što to odobri šeik Muhamed, čiji dolazak očekuje. Premijer je u parlamentu najavio da će uskoro biti potpisan ugovor sa „Mercedesom“ o proizvodnji njihovih autobusa u FAP-u.

Plaćajte struju

Odgovarajući na pitanje poslanika albanske manjine Šaipa Kamberija kada će đaci Albanci, kao i drugi, dobiti udžbenike na albanskom jeziku, Vučić je rekao da ima problema i s udžbenicima na hrvatskom i na bugarskom jeziku, i da će Vlada dati sve od sebe da pre 1. septembra to ispravi.

- Država će sve svoje obaveze prema svim svojim građanima ispuniti, ali očekujemo da vi lično i svi ostali u Bujanovcu, Preševu i Medveđi ispunjavaju svoje obaveze i počnu da plaćaju struju redovno, jer Srbija ima pravo da naplati ono što joj pripada - rekao je Vučić.

Svaki put kada bi odgovarao na pitanje ovog poslanika, Vučić je završavao izlaganje sa: “Plaćajte struju”.

Plagijat

Garantujem da Nenad Stefanović nije plagirao svoj doktorat, za Aleksandra Šapića ne znam, jer nisam ništa pročitao o tome - kazao je Vučić.

Premijer je poslanicima opozicije rekao i da se sprema zatvorena sednica parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o svim izazovima koji su pred Srbijom.

„Čašćavanje“ Živkovića i Krstića

Predsednik Nove stranke i Nebojša Krstić, nekadašnji savetnik Borisa Tadića, na Tviteru su se juče častili uvredama.

Krstić je tvitovao: “Narodni poslanik Kamberi upravo je Živkoviću održao lekciju o razlici između poslaničkog pitanja i tikvanske salate od reči”.

Živković mu nije ostao dužan: “Krstić? Onaj glupi iz Idola? Želim mu ozdravljenje i brz oporavak... Nije on kriv - priroda...”

Krstić je uzvratio: “@ZoranDirektno (Živković) je narodni poslanik koji vređa građane i daje im dijagnozu. Ovo je prilično ozbiljan skandal.”

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.