Ovo OSTRVO IZMEĐU SVETOVA možete posetiti samo JEDNOM GODIŠNJE, a evo i zašto

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo "OSTRVO IZMEĐU SVETOVA" možete posetiti samo JEDNOM GODIŠNJE, a evo i zašto

Napušteno u 19. veku nakon epidemije kuge, ostrvo Ejnhalou ostalo je vremenska kapsula u udaljenom škotskom arhipelagu Orkni. Ovo je prava Atlantida Škotske, piše BBC.

Nenaseljeno ostrvo Ejnhalou, severno od obale Škotske mesto je hodočasništva, rituala, folklora i duhova. Njegovo ime znači “sveto ostrvo”.

Njemu se ne može pristupiti 364 dana u godini, iako je svega 500 metara udaljeno od obale. Nema trajekta koji bi vozili do Ejnhaloua, pa je putovanje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svakog leta organizuje Društvo za kulturno nasleđe Orkni jedina šansa da se dođe do ostrva. Čak i da imate sopstveni brod, plimne struje ovde teku poput brzih reka na obe strane ostrva, usled čega je dolazak na Ejnhalou veoma rizičan.

Ostrvo je široko svega 900 metara i u obliku je srca. Na mapi zauzima samo tačkicu. Nisko je položeno, ima svega 40 metara na najvišoj tački, iste je boje i kontura kao i druga škotska ostrva. Međutim, za razliku od njih, ovde je vreme stalo.

Poput Atlantide, Ejnhalou ima svoje misterije. Stanovnici Orknija odrastaju na pričama o duhovima ostrva. Prema legendi, ostrvo su začarali zli, skandinavski duhovi koji pretvaraju u vazduh svakog ko pokuša da kroči na Ejnhalou. Tu su i priče o sirenama i vodenim čarobnjacima koji menjaju oblik i dolaze na kopno samo leti.

Ovi mitovi su pomogli da ostrvo postane enigma. U Sagi o Orkniju, istorijski spis iz 13. veka o arhipelagu, Ejnhalou se samo usput pominje. Dok mnoga ostrva arhipelaga Orkni imaju svoj početak, pravo poreklo Ejnhaloua skoro je u potpunosti nestalo.

- Lokalni stanovnici kažu da ostrvo postoji između svetova – u geografskom i istorijskom smislu – i u tome ima mnogo istine – kaže Den Li, arheolog.

Nakon epidemije kuge 1851, porodice koje su živele na Ejnhalou su pobegle. Kako bi očistio zemlju i osigurao da se niko ne vrati, gospodar je skinuo krovove sa svih kuća svojih podanika. Ostrvo je od tada nenaseljeno.

Na ostrvu postoji drevni kameni manastir, ali i preistorijski lokaliteti, poput humki i zidova iz kamenog doba.

Arheolog Sara Gibon ističe da je Orkni jedino mesto u zapadnoj Evropi bez potvrđenog manastira, a da sve ukazuje da se nalazi na Ejnhalou.

- Ovaj kameni manastir mogao bi biti iz 11. veka – kaže ona.

Otkako je napušteno, ostrvo je postalo dom mnogih morskih ptica, litice su pune gnezda arktičkih čigri i galebova. Na ovom mestu okruženom vodom i opkoljenom strujama, život je našao svoj put i ta zajednica je neverovatna, navodi BBC.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.